Naslovna

Webinar „Neovisno življenje i uključenost u zajednicu“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH je 13.5.2021. putem Zoom platforme organizirala webinar o članku 19. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Webinar je bio posvećen temi „Neovisnog življenja i uključenosti u zajednicu“.

Predsjednik SOIH-a dr. Zorislav Bobuš je otvorio webinar pozdravnim riječima upućenim svim sudionicima. Potom je Marica Mirić iz SOIH-a, predstavila ključne elemente neovisnog življenja i uključenosti u zajednicu. Istaknula je kako je od donošenja Konvencija o pravima osoba s invaliditetom došlo do pozitivnih pomaka i smanjenja institucionalizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, no još uvijek postoji puno prostora za napredak. Neke od sastavnica neovisnog življenja su tako neovisno zagovaranje i samozastupanje, adekvatno pružanje osobne asistencije, jednake mogućnosti zapošljavanja, dostupnost usluge Peer Counselling, primjereni dohodak, svrsishodne i pristupačne informacije, potpuno pristupačan okoliš, odgovarajuće i dostupne zdravstvene i socijalne usluge, odgovarajuće asistivne tehnologije i pomagala, dostupnost pristupačnog i prilagođenog stanovanja, dostupnost inkluzivnog obrazovanja i osposobljavanja, u potpunosti pristupačan sustav prijevoza itd. Zbog jasne međusobne povezanosti, međuovisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava, pravo na samostalan život i uključivanje u zajednicu može se ostvariti samo ako se ispune sva ekonomska, građanska, socijalna i kulturna prava osoba s invaliditetom.

Nakon predavanja otvorena je rasprava tijekom koje su sudionici webinara, njih šezdesetak, mogli postavljati pitanja. Velik interes se pokazao za područje financiranja i rada asistenata osoba s invaliditetom vezano uz koja su sudionici podijelili raznovrsna osobna iskustva.

Skip to content