naslovna

Virtualni savjetnik „VirtuS“

Projekt „VirtuS – Virtualni savjetnik“ provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom „Suncokret“ – Velika Gorica. Kao suradnici na projektu ističu se Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica i Dječji vrtić „Žirek“.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize provedbom projekta „Virtualni savjetnik“ želi osigurati usluge prevencije elektroničkog nasilja na područjima u kojima nisu razvijene, poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom na području cijele Republike Hrvatske, povećati socijalno uključivanje korisnika i prevenirati nasilje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize će pružati stručnu podršku kroz vođenje projekta i provođenje aktivnosti u koordinaciju s partnerima u lokalnoj zajednici.

Zlostavljanje djece i mladih te uznemiravanje putem interneta jedno je od najznačajnijih socijalnih rizika kojima su izložena djeca i mladi u Republici Hrvatskoj. Uočava se nedostatak usluga i mjera koje pridonose prevenciji nasilja i zlostavljanja djece i mladih s invaliditetom s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, manjak lako dostupnih savjetodavnih usluga te nedovoljna informiranost stručnog kadra i roditelja o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje u digitalnom okruženju.
Bez obzira na to što ne dolazi do fizičkih ozljeda, žrtve elektroničkog nasilja izjavljuju da neugodne poruke i objavljivanje uvredljivih fotografija i video sadržaja ima izuzetno teške posljedice na njihovo samopoštovanje, samopouzdanje i mentalno zdravlje. Uočena je visoka stopa depresije i tjeskobe, čak viša nego kod klasičnog nasilja. Od ostalih simptoma javlja se promjena raspoloženja, teškoće sa spavanjem, izbjegavanje škole i izvannastavnih aktivnosti. Nasilje se može odvijati 24 sata dnevno, čak i kada su mediji provedbe elektroničkog nasilja (računalo, mobitel) isključeni.

Projektne aktivnosti doprinose prevenciji elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima s invaliditetom. Informiranjem se osvještavaju djeca i mladi s invaliditetom i njihovi roditelji koji se susreću s mnogim izazovima i preprekama. Potrebna informiranost i razumijevanje izlaganju društvenim mrežama i korištenje interneta i drugih kanala komunikacije važno je zbog moguće izloženosti nasilju i neprimjerenim sadržajima. Zaštita djece i mladih s invaliditetom mora biti prioritet društva.

Do sada smo proveli tri tematske radionice Dječjem vrtiću “Žirek” i Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica na teme: „Prevencija elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima“, “Zaštita djece i mladih u digitalnom okruženju” te “Postupanje u slučajevima nasilja i govorima mržnje”.

Danas Vam s ponosom predstavljamo digitalnu slikovnicu “VirtuS” i chatboxa, koji se nalaze na web stranici:
https://www.hsucdp.hr/virtualni-savjetnik/

Web stranica uključuje dio koji nam nešto više govori o samom projektu, digitalnu slikovnicu „VirtuS“, pitanja i odgovore o elektroničkom nasilju te korisne kontakte.

Digitalna slikovnica „VirtuS“ govori o dječaku Marku koji ima cerebralnu paralizu i jako voli crtati. Dječak doživljava međuvršnjačko nasilje, cyberbulling, odnosno elektroničko nasilje. Daljnji razvoj radnje, ostavljamo čitatelju da otkrije! Slikovnica je dostupna u raznim formatima te je, kao i web stranica, prilagođena osobama s invaliditetom/ djeci s teškoćama u razvoju.

U donjem desnom kutu, web stranica sadrži i chatbox.

Chat započinje sa svojim radom od ponedjeljka, 01. 03. 2021. g. te će biti aktivan svakog tjedna, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 09:00 do 13:00.

Ukoliko dijete sumnja ili zna da se njemu (u školi, kod kuće), njegovom prijatelju, bratu/sestri, bratiću/sestrični ili roditelj sumnja da se njegovom djetetu dogodio bilo kakav oblik nasilja, može nam se slobodno obratiti putem navedenog chatboxa.

Važno je naglasiti da je svaka poruka anonimna, osim u slučaju da dijete/roditelj bude imao/la želju predstaviti se!

Skip to content