Naslovna

Online radionica „Razvoj društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te modeli partnerstva/suradnje OCD-a u zajednici”

Udruga za razvoj civilnog društva SMART je 11.3.2021. putem Zoom platforme održala online radionicu „Razvoj društvenog kapitala u lokalnoj zajednici te modeli partnerstva/suradnje OCD-a u zajednici”. Radionica je održana u sklopu Programa podrške i provedbe programa EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s regionalnim suradničkim organizacijama, a vodili su je Tamara Fabac i Igor Bajok iz udruge SMART.

Kroz radionicu je definiran društveni kapital kao skup kulturnih osobina koje stvaraju i održavaju međusobno povjerenje i suradnju među članovima određene društvene zajednice. On je specifična osobina društvene skupine ili organizacije te ima pozitivan utjecaj na njezinu djelotvornost, produktivnost, zadovoljstvo itd. Kroz radionicu su predstavljene i objašnjene ključne dimenzije društvenog kapitala, a to su povjerenje, povezanost, uzajamnost i solidarnost. Svaka od navedenih dimenzija je podjednako bitna te u konačnici čini podlogu za zajedničko djelovanje i ostvarivanje interesa/ciljeva koji su izvan dosega pojedinačnih napora.

Sudionici su imali priliku učiti i kroz grupni rad gdje su identificirali problematiku određene zajednice s obzirom na dimenzije društvenog kapitala te predložili pozitivnu promjenu kao rješenje problema. U radu su korišteni interaktivni vizualni alati MURAL koji su olakšali prezentiranje grupnih radova. Kao primjer stvarnog projekta kojim se pokušalo utjecati na dimenzije povjerenja i povezanosti, predstavljen je projekt „Gledaj (u)druge“ kojim se na kreativan način pokušalo utjecati na nepovjerenje i neupućenost građana prema radu i djelovanju udruga u Hrvatskoj.

Voditelji radionice su se osvrnuli na još jedan bitan faktor društvenog kapitala, a to je partnerstvo. Posebno su naglasili važnost partnerstva i njegovog predstavljanja kroz natječajnu dokumentaciju u kojoj je bitno temeljito objasniti partnerstvo organizacija koje apliciraju na projektne natječaje.

Više o održanoj radionici te najavu za buduće radionice možete pročitati na stranicama Udruge za razvoj civilnog društva SMART:
LINK – https://www.smart.hr/odrzana-radionica-o-drustvenom-kapitalu-i-partnerstvu-u-lokalnoj-zajednici/

Skip to content