O projektu Virtualni savjetnik

Naslovna stranica slikovnice Reci NE elektroničkom nasilju

O PROJEKTU VIRTUALNI SAVJETNIK

Projekt „VirtuS – Virtualni savjetnik“ provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom „Suncokret“ – Velika Gorica i Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize provedbom projekta „Virtualni savjetnik“ želi osigurati usluge prevencije elektroničkog nasilja na područjima u kojima nisu razvijene, poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom na području cijele Republike Hrvatske, povećati socijalno uključivanje korisnika i prevenirati nasilje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize će pružati stručnu podršku kroz vođenje projekta i provođenje aktivnosti u koordinaciju s partnerima u lokalnoj zajednici.

Zlostavljanje djece i mladih te uznemiravanje putem interneta jedno je od najznačajnijih socijalnih rizika kojima su izložena djeca i mladi u Republici Hrvatskoj. Uočava se nedostatak usluga i mjera koje pridonose prevenciji nasilja i zlostavljanja djece i mladih s invaliditetom s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, manjak lako dostupnih savjetodavnih usluga te nedovoljna informiranost stručnog kadra i roditelja o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje u digitalnom okruženju.

Bez obzira na to što ne dolazi do fizičkih ozljeda, žrtve elektroničkog nasilja izjavljuju da neugodne poruke i objavljivanje uvredljivih fotografija i video sadržaja ima izuzetno teške posljedice na njihovo samopoštovanje, samopouzdanje i mentalno zdravlje. Uočena je visoka stopa depresije i tjeskobe, čak viša nego kod klasičnog nasilja. Od ostalih simptoma javlja se promjena raspoloženja, teškoće sa spavanjem, izbjegavanje škole i izvannastavnih aktivnosti. Nasilje se može odvijati 24 sata dnevno, čak i kada su mediji provedbe elektroničkog nasilja (računalo, mobitel) isključeni.

Projektne aktivnosti doprinose prevenciji elektroničkog nasilja nad i među djecom i mladima s invaliditetom. Informiranjem se osvještavaju djeca i mladi s invaliditetom i njihovi roditelji koji se susreću s mnogim izazovima i preprekama. Potrebna informiranost i razumijevanje izlaganju društvenim mrežama i korištenje interneta i drugih kanala komunikacije važno je zbog moguće izloženosti nasilju i neprimjerenim sadržajima. Zaštita djece i mladih s invaliditetom mora biti prioritet društva.

Nositelj projekta

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize

NOSITELJ PROJEKTA -​ HRVATSKI SAVEZ UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE

Partner

Udruga osoba s invaliditetom „Suncokret“ Velika Gorica

LOGO PARTNERA PROJEKTA: UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM „SUNCOKRET“ VELIKA GORICA

Suradnik

Centar za odgoj i obrazovanje
Velika Gorica

LOGO SURADNIKA NA PROJEKTU: CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA

Suradnik

Dječji vrtić
Žirek
Velika Gorica

Projekt „Virtualni savjetnik“, financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

VirtuS – Virtualni savjetnik© Sva prava pridržana. Umnožavanje, stavljanje na raspolaganje kao i drugi oblici korištenja nisu dopušteni bez posebnog odobrenja autora. Svako neovlašteno korištenje, objavljivanje, prerada, obrada, reprodukcija, prikazivanje, prenošenje, distribucija, snimanje ili bilo koji drugi oblik neovlaštene uporabe je zabranjeno.