naslovna

VII. HSUTI Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na VII. Simpoziju za voditelje udruga osoba s invaliditetom – Projekt unutar trogodišnjeg Programa »Zajedno u zajednici« koji se održavao 15. i 16. lipnja 2020. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Simpozij je organiziran od strane Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida po sedmi put.

Okupljanje sudionika bilo je predviđeno između 9:30 i 10:00 sati. Na početku programa nazočne je pozdravila gđa. Jozefina Kranjčec, Predsjednica HSUTI-a. Simpozij je otvorio Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koji je u svom govoru uz pozdrave nazočnima definirao konkretne aktivnosti koje je Vlada za njegova mandata učinila za civilni sektor. Iz redova Vlade Republike Hrvatske, Simpoziju je nazočila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković. Iz ureda Predsjednika Republike Hrvatske Simpoziju je nazočila Melita Mulić, savjetnica predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo. U sklopu simpozija nazočne je pozdravila i definirala stanje u sektoru civilnog društva i gđa. Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Nakon uvodnog i pozdravnog dijela započeo je radni dio Simpozija. Prvo predavanje imala je dopredsjednica SOIH-a, gđa. Marica Mirić koja je izlagala na temu „Konvencija o pravima OSI i pitanja u Republici Hrvatskoj“. Isto tako, predstavnica Saveza društava distrofičara Hrvatske prezentirala je projekt „Doživotno sigurni“ u kojemu je definirana prevencija mogućnosti zlouporabe o uzdržavanju starijih osoba. Nakon navedenog, izlaganje je imao Viktor Koska iz Agencije za mobilnost i programe EU, koji je govorio na temu „Sinergije i civilno društvo: osvrt na ESF, Obzor 2020 s pogledom k Obzoru Europa“ u kojemu su definirani osnovni uvjeti prijave i realizacije projekata u okviru Programa Obzor.

Nakon stanke za ručak predavanje je imala Katarina Brajdić, voditeljica tima za Europske snage solidarnosti iz Agencije za mobilnost i programe EU koja je predstavila program Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te definirala uvjete prijave i realizacije projekata u okviru navedenih programa. Nakon navedenog uslijedila je psihološka radionica koju je predvodio Darko Kobetić prof. reh. Po završetku službenog dijela uslijedila je predstava Kulturno amaterske družbe „Beskućnici“.

Drugi dan simpozija započeo je predavanjem Darka Tota, Načelnika sektora zajedničkih poslova iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, na temu „Pomoćnici u nastavi i provedba projekata kroz udruge“. Drugo predavanje bilo je na temu „Projekt Stablo: Inovativne tehnologije, primjer dobre prakse – socijalno poduzetništvo“ koju je predvodio Izet Dilaver iz Bosne i Hercegovine. Nakon ručka, izlaganje je imao Daniel Berdais na temu „Komunikacija s medijima“. Naposljetku, predavanje je držala Marija Dugac iz Udruge Srce na temu „Primjer dobre prakse: lokalni identitet udruge“. U konačnici upriličena je rasprava i zaključci Simpozija.

Skip to content