naslovna

Digitalna radionica pod nazivom „Kako izraditi strateški i operativni plan organizacije civilnoga društva?“

Dana 16.06.2020. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na Digitalnoj radionici o praćenju i vrednovanju Udruge za razvoj civilnog društva SMART pod nazivom „Kako izraditi strateški i operativni plan organizacije civilnoga društva?“. Radionicu je organizirala i provela Udruga za razvoj civilnog društva SMART. SMART je tim angažiranih i iskusnih ljudi koji dijele znanje za bolji rad ostalih udruga, a predstavlja i trenersko-konzultantsku organizaciju u području menadžmenta neprofitnih organizacija. U svakom slučaju, SMART je udruga za udruge.

Radionica je održana putem ZOOM cloud platforme i započela u 09:00 sati uz planirano trajanje od okvirno 2 sata koje je nešto prolongirano uslijed ukazane potrebe. Cilj online radionice bio je upoznati sudionike sa izradom strateškog i operativnog plana organizacije civilnoga društva. Radionicu su vodili Zvijezdana Schulz Vugrin i Igor Bajok iz Udruge SMART.

Strateški plan određuje u kom smjeru organizacija ide sljedećih godina, načine kako će stići do određenog cilja, te kako će znati da je do zadanog cilja zapravo stigla. Strateško planiranje je discipliniran napor određivanja osnovnih odluka i akcija koji oblikuju smjernice koje odgovaraju na pitanja u svezi organizacije.

Operativni plan predstavlja specifičan plan korištenja organizacijskih resursa kako bi se provela planirana strategija. Definira aktivnosti koje se trebaju provesti u cilju provedbe planirane strategije, a donosi se za kraće vremensko razdoblje (godina dana).

Po završetku radionice polaznici su iskazali zadovoljstvo primljenim informacijama te upoznavanjem s izradom strateškog i operativnog plana te definiranjem misije i vizije organizacije. Polaznici su svoja iskustva mogli iskazati putem on-line evaluacijskog obrasca kojeg su popunili po završetku radionice. Voditelji radionice prikazali su sadržaj na jasan i zanimljiv način uz mogućnost aktivnog sudjelovanja i mogućnost učenja.

Skip to content