I jedanput je nasilje

U Zagrebu održano događanje „I jedanput je nasilje“, povodom obilježavanja kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ i „Pravosuđe ne štiti žene“

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u subotu 15. veljače 2020., pod sloganima “I jedanput je nasilje” i “Pravosuđe ne štiti žene”, žene su progovorile o slučajevima nasilja i institucijama koje ih ne štite. Radi se o inicijativi za sprječavanje nasilja i podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama u hrvatskom društvu i svijetu. Zagrebu su se u kampanji pridružili i gradovi Pakrac, Osijek, Bjelovar, Split i Korčula.

Koordinatorica kampanje Rada Borić u ime organizatora istaknula je kako je Hrvatska jedna od čak 200 zemalja koje sudjeluju u kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”. Napomenula je da je polovica stanovništva Zemlje suočena s nasiljem umjesto da žene žive bez nasilja i sudjeluju u životu svojih zajednica.
Borić je poručila kako kampanjom senzibiliziraju javnost da je nasilje nedopustivo. Navela je da institucije blago kažnjavaju nasilnike s 10 mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput učinjeno nasilje – nije nasilje. Naglasila je kako je “i ono jedanput – nasilje” te poručila pravosuđu da napokon treba štititi žene. Pozvala je okupljene na potporu ženama koje su preživjele nasilje i koje ga možda žive i u ovom trenutku.

Ova se kampanja u Hrvatskoj održava osmu godinu za redom, kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te radi njegova sprječavanja. Na skupu su aktivisti istaknuli kako je prema službenim podacima Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu doživjela neki oblik nasilja: u obitelji, uznemiravanje na poslu, seksualno nasilje, ekonomsko nasilje i institucionalno nasilje. Aktivistkinje su pročitale iskaze žena koje su proživjele nasilje.

Program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, koji je započeo dolaskom sastava Drum’n’bijes i Zli bubnjari na Cvjetni trg i minutom šutnje za ubijenu 16-godišnju djevojčicu iz Malog Lošinja, vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić, a u glazbenom dijelu nastupili su glazbeni sastavi: Pol’ 9 kod Sabe i OSDS te Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Akciju su organizirale Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Fotografije s održanog događanja dostupne su u galeriji.

Skip to content