U Bjelovaru potpisan Protokol o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima

 

U prostoru Male vijećnice Bjelovarsko – bilogorske županije, u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, u utorak 30. lipnja 2015. godine održan je Okrugli stol i potpisivanje Protokola  podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima u sklopu projekta Osnaživanje obitelji djece s teškoćama u razvoju,  sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Nakon potpisivanja protokola od strane projektnih partnera Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Udruge invalida Križevci, održavanjem Okruglog stola i potpisivanjem Protokola u Bjelovaru, i treći partner na projektu, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, uspješno je dovršila projektnu aktivnost koja će povećati mogućnost nastavka pružanja socijalnih usluga u zajednici.

Potpisivanjem Protokola podršku u daljnjoj provedbi socijalnih usluga koje se provode u sklopu projekta u ime relevantnih institucija, pružili su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Rafael Pejčinović i predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel.

Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel, otvorio je Okrugli stol i ukratko upoznao sudionike s projektom te naglasio važnost potpisivanja Protokola, na što se nadovezao predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, gosp. Rafael Pejčinović, i naveo razlog zašto je HSUCDP pokrenuo projekt, te istaknuo kako će današnje potpisivanje Protokola dati mogućnost da se isti oblik usluge proširi na cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju i šire.
Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb podružnica Sloboština, Ružica Stipčić, istaknula je važnost kvalitetne edukacije koju na projektu pružaju stručnjaci iz Centra, kao i važnost prijenosa dobre prakse na županije projektnih partnera.

Nakon potpisivanja Protokola župan Damir Bajs osvrnuo se na socijalni aspekt i važnost socijalnih usluga te naveo da se za socijalne  projekte novac mora uvijek osigurati, a tu treba pomoći i lokalna zajednica što je potvrdila zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara, Lidija Novosel, te napomenula je da će Grad Bjelovar pružiti podršku da se dio usluga iz Zagreba zadrži u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kako bi obitelji i djeca s teškoćama u razvoju dobivali socijalne usluge u svojoj zajednici. Projekt i projektne aktivnosti predstavila je ispred HSUCDP-a voditeljica projekta Martina Jurišić, te koordinatorica projekta UTIB-a, Nikolina Posuda, koja je ukratko predstavila uslugu „odmor od skrbi“ te postignute rezultate. Nakon toga je aktivnost pružanja stručne podrške te individualnog savjetovanja članova obitelji djece s teškoćama u razvoju u obitelji, predstavila Matea Pleskalt.

Glavna svrha potpisivanja Protokola je nastavak suradnje i podrška u pružanju socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. To se odnosi na usluge psihosocijalne podrške i  usluge „odmor od skrbi“, gdje djeca s teškoćama u razvoju sudjeluju u radno-okupacijskim radionicama, zahvaljujući kojima njihovi roditelji dobivaju mogućnost kvalitetnijeg usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza. Uz to su organizirane Grupne i Individualne radionice za roditelje na kojima roditelji stručnim predavanjima dobivaju nova saznanja u vezi rehabilitacije i mogućnostima psihosocijalne podrške i socijalnih usluga u zajednici.
Načela izložena u Protokolu bit će smjernice za koordinaciju aktivnosti tijekom provedbe pomoći djeci s teškoćama u razvoju, kao i provedbi relevantnih zakona i propisa iz područja zdravstvene i socijalne zaštite i odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja. Što je najvažnije, služi kao sredstvo jačanja lokalne suradnje i razvijanja lokalnih/županijskih/regionalnih sporazuma između ustanova i institucija nadležnih za skrb o djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Skip to content