Uključivanje životinja u terapiju

Pet TherapyMedulin je bio domaćin  prve međunarodne Pet Therapy konferencije u Hrvatskoj od 18-20.10. 2013. Organizator, Udruga za Pet Therapy Indeficienter Vinkuran – www.indeficienter.org je pozvala stručnjake iz Italije, Hrvatske i Slovenije da prezentiraju svoj rad, podijele svoja iskustva i ponude svoja znanja. Sve se to dogodilo u vrlo opuštenoj atmosferi gdje su se prepoznale potrebe ali i mogućnosti koje postoje kako bi i u Hrvatskoj pokrenuli vrlo učinkovite programe uključivanja životinja u razne aktivnosti s ciljem oplemenjivanja ljudskih života. Konačno se i u Hrvatskoj sve manje postavlja pitanje Uključiti životinju u terapiju ili ne, a sve više Na koji način uključiti životinju u terapiju? Na to pitanje moglo se dobiti nekoliko odgovora. Teško je istaknuti jednog od 18 predavača koji su se izmjenjivali kroz ta tri dana jer su svi bili iznimno zanimljivi s vlastitim postignućima i vizijama. Gotova sva predavanja su govorila o izuzetnim postignućima djece s teškoćama u razvoju koja su bila uključena u aktivnosti s životinjama. Osim o dobrobiti koje životinje imaju na ljude, postavilo se moralno i etičko pitanje o uključivanju životinja i koliko smo svjesni potreba samih životinja koje nisu odabrale svoju profesiju već su stavljene u tu ulogu od strane čovjeka.
Posebna vrijednost ove konferencije je svakako povezivanje zainteresiranih osoba unutar Hrvatske. Sve više se budi svijest o značaju životinja u našim životima i dobrobiti koje imaju u procesima liječenja, terapija, habilitacije.

Naše terapeutice Tea Selaković i Šira prezentirale su svoj rad i time oduševile vodećeg stručnjaka Maurizio Pagliarinia iz Italije koji se bavi tim poslom zadnjih 15 godina. Takvo priznanje je veliki poticaj za nastavak rada što i planiramo unatoč teškoj recesijskoj situaciji. U svom izlaganju naglasila je kako je pas aktivni sudionik u terapijskom procesu, kao živo biće s osjećajima i reakcijama na određene situacije koje dijeli s djetetom. Na taj način i terapeut i pas zajednički sudjeluju u kreiranju djetetovih pozitivnih reakcija. Samo tako, kao dobro usklađen tim, čovjek i životinja mogu zaista djelovati terapijski, odnosno na poticanje razvoja svih vještina potrebnih djetetu ili odrasloj osobi u svakodnevnom životu.  U zaključku je potvrđena vrijednost konferencije i potreba za redovitim sličnim okupljanjima.

Izlaganje Tee Selaković - Konferencija Pet Therapy u MedulinuKonferencija Pet Therapy u Medulinu Konferencija Pet Therapy u Medulinu - Šira pažljivo prati konferenciju Konferencija Pet Therapy u Medulinu

Skip to content