Naslovna-slika

Online radionica „Civic Europe Idea Challenge“

Udruga za razvoj civilnog društva SMART je 31.3.2021. putem Zoom platforme održala drugu po redu online radionicu o natječaju „Civic Europe Idea Challenge”. Radionicu su vodili Igor Bajok i Tamara Fabac iz udruge SMART te Eva Famulla iz organizacije MitOst.

Nakon službenog otvaranja radionice od strane predstavnika Udruge za razvoj civilnog društva SMART, Eva Famulla je sudionicima radionice predstavila organizaciju MitOst i njihov natječaj „Civic Europe Idea Challenge“. MitOst je nezavisna, nevladina, neprofitna organizacija koja za cilj ima promicanje kulturne razmjene i aktivnog građanstva u državama Europe i susjednih regija. Zbog sve veće polarizacije i vidljive podjele u društvu, MitOst svojim djelovanjem pokušava utjecati na rast i razvoj društvene kohezije kroz koju bi se pozitivno utjecalo na društvo i politiku.

Igor Bajok je predstavio natječaj „Civic Europe Idea Challenge” za koji se projektne ideje mogu prijavljivati putem online platforme „Idea Space“ od 15. ožujka do 26. travnja 2021. g. Ovogodišnjim natječajem će se financirati 20 projekata, a iznos potpore iznosi do 35.000 eura po projektu. Projektne ideje moraju doprinositi jačanju građanskog angažmana te društvene i političke participacije građana na lokalnoj razini, po mogućnosti kroz obrazovanje za aktivno građanstvo. One također trebaju omogućiti širenje prostora za dijalog i njegovo poticanje s posebnim naglaskom na uključivanje društvenih skupina s različitim perspektivama. Idealno, u aktivnosti odabranih projektnih ideja bili bi uključeni različiti akteri iz lokalne zajednice sa snažno suprotstavljenim stavovima. Također su relevantne i one projektne ideje čije su aktivnosti usmjerene na mjesta izvan velikih urbanih sredina, sklonija društvenoj polarizaciji ili imaju nisku razinu društvene kohezije i malo mogućnosti za građansko i političko učenje i djelovanje. U tim sredinama se kroz projekte trebaju nuditi odgovori na lokalne društvene probleme temeljem dobrog poznavanja ciljanih skupina, a rezultati projekta trebaju nastaviti živjeti i po završetku provedbe projekta.

Prijavitelji na natječaj ujedno mogu utjecati i na odabir pobjedničkih projekata te posebne nagrade zajednice kojom jedan projekt dobiva direktan ulaz u uži krug projektnih ideja, novčanu nagradu te nefinancijsku podršku. Prošle godine je nagradu zajednice dobila projekta ideja Kluba članova Selo iz Hrvatske. Sudionicima radionice prikazan je i objašnjen prijavni obrazac natječaja te projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ LAG-a Zagorje – Sutla i Mreže udruga Zagor koji je prošle godine bio među pobjedničkim projektima.

Sve važne informacije o natječaju „Civic Europe Idea Challenge” mogu se pronaći na mrežnoj stranici Civic Europe – LINK: https://civic-europe.eu/idea-challenge/call-for-ideas-2021