Naslovna

Online konferencija „Neovisno življenje osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Gradu Zagrebu“

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ je povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, 31.5.2021. od 11:00 h, održala online konferenciju „Neovisno življenje osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Gradu Zagrebu“. Na konferenciji je sudjelovalo više od trideset sudionika te je održana putem Zoom platforme.

Konferencija je otvorena pozdravnim govorom predsjednice udruge Zamisli, Svjetlane Marijon koja je istaknula kako udruga Zamisli kontinuirano promiče pravo na neovisni život osoba s invaliditetom. Napomenula je kako je to pravo moguće ostvariti jedino uz univerzalno oblikovanje okruženja i predmeta te uz osiguranu primjerenu podršku. No, potvrdila je kako su vidljive i brojne pozitivne promjene u gradu Zagrebu koje su se s godinama događale, a za koje je zaslužno zalaganje građana i udruga. Potom su Mira Pekeč-Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Marinka Bakula Anđelić, zamjenica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pozdravile sve okupljene sudionike i naglasile neke od ključnih preduvjeta za neovisno življenje osoba s invaliditetom poput osobnih asistenata, dostupnog javnog prijevoza i sl.

O izazovima neovisnog življenja i načinima njihovog prevladavanja te o podršci koja je za to potrebna, govorile su osobe s invaliditetom s prebivalištem u Gradu Zagrebu. Tako su studenti Laura Soče i Andrija Tabak predstavili svoje obrazovne puteve te ukazali na ključne trenutke, podršku i izazove s kojima su se susretali te s kojima se i dalje svakodnevno susreću u svom neovisnom životu. Gordana Glibo i Melani Boris su pak predstavile kako izgleda neovisni život zaposlenih osoba s invaliditetom. Melani Boris je za sudionike pripremila video materijal kojim je zorno prikazala kako je to imati osiguranog osobnog asistenata, kako izgleda usluga osobnog asistenta te je istaknula i probleme koji nastaju zbog neosigurane usluge za vrijeme praznika, vikenda i sl. Napomenula je kako u takvim slučajevima uslugu plaća sama osoba s invaliditetom što je nekim osobama zbog lošije financijske situacije nedostižno.

Nakon izlaganja otvorena je rasprava gdje su svi sudionici online konferencije mogli podijeliti svoja iskustva.

Skip to content