Naslovna slika

Online konferencija „Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“

Peta i ujedno završna ovogodišnja online konferencija u organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI održana je 2.12.2020. putem Zoom platforme. Konferenciju je moderirano Domagoj Morić u sklopu projekta „Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom“, a bila je posvećena „Izazovima obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“ te je znakovito održana pred sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom zbog važnosti navedene teme osobama s invaliditetom. Naime, obiteljski život i roditeljstvo su mnogim osobama s invaliditetom neopisivo važni, no za neke predstavljaju san koji im se čini nedostižnim zbog niza prepreka koje se pred njima nalaze što je u svojem uvodnom izlaganju naglasila Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli. U svom emotivnom izlaganju, gđa. Marijon je prenijela sudionicima konferencije važnost i ljepotu obiteljskog života za osobe s invaliditetom te je održana minuta šutnje u spomen nedavno preminuloj gđi. Mandi Knežević, suosnivačici i dugogodišnjoj predsjednici Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara. Citirajući riječi gđe. Knežević „Život je prebrz, a vlast presporo djeluje.“, gđa. Marijon je željela istaknuti manjak konkretne potpore u osiguravanju prava na obiteljski život osobama s invaliditetom od strane države.

Kratko predavanje održala je prof. dr. sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada u kojem je prikazala neke od izazova s kojima se nose roditelji koji su osobe s invaliditetom, njihova djeca te škole koje ta djeca pohađaju. Profesorica je istaknula kako se mnogi od problema očituju zbog toga što su neki aktualni oblici pomoći još uvijek temeljeni na paradigmi medicinskog modela, a ne na modelu građanskih prava. Zbog toga je nužno razvijanje programa specifično usmjerenih podršci roditeljstvu s invaliditetom (zdravstvena, psihološka, građevinska prilagodba okoline, podrška u roditeljskim kompetencijama) te osiguravanja praktične pomoći.

Sudionicima se obratila i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba istaknuvši obitelj kao mjesto ljubavi i pripadanja, ali i snage i utjehe što je svima potrebnom u ovom vremenu pandemije uzrokovane COVID-19. Pročelnica je ujedno svim sudionicima poručila da su njihovi prijedlozi dobrodošli prilikom pisanje nove Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Putem video zapisa sudionicima se obratila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica je ukazala kako su osobama s invaliditetom najveća podrška u ostvarivanju prava na roditeljstvo njihovi prijatelji i obitelj, no država do sada nije učinila dovoljno te postoji veliki prostor za napredak.

Kako bi sudionici konferencije mogli čuti kako je to zapravo biti roditelji i osoba s invaliditetom, izlaganja su pripremili Ana Bulut Križić, Ivana Pašić, Denis Marijon, Maja Mihelčić, Maria Tomić Preiner te Gordana Glibo. Svi navedeni izlagači su roditelji djece različite dobi i ponajbolje znaju s kakvima se sve izazovima roditelji susreću, neovisno o tome jesu li oni osobe s invaliditetom ili ne. Kao jedne od najvećih prepreka navedeni su nedovoljno educirani liječnici, loše opremljene ordinacije i općenito postojanje arhitektonskih barijera te predrasude okoline i manjak potpore od strane države. Pritom se kao zaseban problem istaknulo tabuiziranje pitanja seksualnosti i roditeljstva osoba s invaliditetom te samohrano roditeljstvo. Kao dobri primjeri podizanja svijesti društva i samih osoba s invaliditetom spomenuti su projekt „Roditeljska ljubav ne poznaje granice“ te trening „Razgovarajmo otvoreno o seksualnost“.

Kroz raspravu izlagača i sudionika ukazano je kako osobama s invaliditetom najteže pada osuda okoline i predrasude, no bitno je napomenuti kako je na nama samima koliko ćemo dozvoliti da one utječu na naše živote. Naime, hoće li netko biti dobar roditelj ne ovisi o invaliditetu nego o karakteru i trudu svake osobe te podršci koju dobiju od svoje okoline. Stoga je bespredmetno govoriti o tome imaju li osobe s invaliditetom pravo na roditeljstvo, jer je to pravo već zakonom zagarantirano, nego treba omogućiti svima da kroz primjerenu potporu budu najbolji mogući roditelji. Roditeljstvo stoga ne treba biti stvar sreće i hrabrosti nego planirane podrške. Prepreka za osobe s invaliditetom ima, ali nisu nesavladive.

Snimka konferencije je dostupna na društvenim mrežama Udruge ZAMISLI te detaljno priopćenje o konferenciji možete pročitati na njihovoj službenoj web stranici – LINK: https://zamisli.hr/index.php/component/content/article/577-priopenje-osobe-s-invaliditetom-imaju-pravo-na-roditeljstvo

Skip to content