Naslovna fotografija

„Klubovi korisnika – Klub Aktiv“ i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Klubovima korisnika su se provodile raznolike aktivnosti kojima se ukazivalo na njegovu važnost i značenje za osobe s invaliditetom. No, zbog pandemije uzrokovane COVID-19, radionice i ostale aktivnosti programa prilagođene su nužnim mjerama zaštite. Mjere se redovito mijenjaju, a skladu s njima i aktivnosti našeg programa.

Tako se u UOSI „Suncokret“ kroz redovne radionice razgovaralo o značenju Međunarodnog dana OSI za korisnike, ali se organizirala i posebna filmska večer uz kokice i piće. Korisnici su se imali priliku družiti, izmijeniti svoja mišljenja te se pritom i zabaviti. Organizirano je i online predavanje o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom na datum čijeg se donošenja slavi Međunarodni dan OSI. Korisnike, ali i širu javnost se informiralo i pozivalo na sve redovne i dodatno organizirane radionice putem društvenih mreža, ali i putem priloga na City radiju Velike Gorice te portala VG Danas.

U UOSI Našice putem društvenih mreža otvorena je rasprava za korisnike i njihove bližnje kroz koju su mnogi od njih dali svoj osvrt i podijelili iskustva i mišljenja o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom. Mnogi od komentara su se doticali nužnosti podizanja svijesti društva o položaju i potrebama osoba s invaliditetom, no istaknuto je i kako bi „Dan  [osoba] s invaliditetom … trebao biti svaki dan jer smo dio društva 365 dana u godini a ne samo 03. 12.”. Korisnici također smatraju kako je na nekim područjima napravljen iskorak u pravima osoba s invaliditetom te da se radi na podizanju svijesti, no poručuju: “Moram naglasiti da se i Mi sami moramo malo trgnuti oko sebe i okoline koja nas okružuje. Nisu bit samo radionice, nego i druženje u gradu, odlazak u prirodu, na kavu da smo viđeni, i da postojimo u društvu… Promjena mora doći i od nas samih da bi se i nastup okoline prilagodio OSI.”. Također, kroz same radionice su korisnici imali priliku ukazati na stvari na koje oni imaju pravo te su ih slikovno prikazali. Tako su kao neka od prava naveli pravo na prijateljstvo, druženje, podršku, sport, rekreaciju, pristup svim zgradama i opremi za olakšano kretanje, školovanje, uključiv društveni život, zapošljavanje, pravo na mišljenje, mobilnost i olakšan pristup stvarima i ljudima te u konačnici na samu ravnopravnost u društvu. UOSI Našice je također Međunarodni dan obilježila radio emisijom na radiju Našice te člancima na portalu TV Našice (poveznica 1, poveznica 2) kojima su pokušali informirati što veći broj sugrađana o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom te o nizu aktivnosti koje provode.

UOSI Grada Siska je putem društvenih mreža obavještavala korisnike o Međunarodnom danu te se ta tema također spominjala u njihovim razgovorima. Na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom korisnici i članovi su organizirali fotografiranje ispred prostorija udruge tijekom čega su iznijeli i znakove pristupačnosti te tako obilježili 3. prosinca.

Predsjednik i članovi stručne službe HSUCDP, voditeljice klubova korisnika i voditeljica programa su također na Međunarodni dan osoba s invaliditetom održali koordinacijski sastanak putem Zoom platforme. Sastanak je poslužio kao odličan izvor ideja i poticaj na njihovo razmjenjivanje kroz koje se partnerskim udrugama osigurava još jedan način dobivanja podrške i suradnje. Kako su aktivnosti u obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom izgledale možete vidjeti u slikovnim prilozima.

Skip to content