Naslovna

Okrugli stol „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra“ – obilježavanje Međunarodnog dana žena

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2022. g. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH je u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom organizirao okrugli stol „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra“.

Okrugli stol se održao putem Zoom platforme, a moderirala ga je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH-Mreže žena s invaliditetom. U uvodu okruglog stola sudionicima se obratila Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora koja je svojim izlaganjem pozvala na posvećivanje više pozornosti politikama koje uključuju rodnu dimenziju i izrijekom žene s invaliditetom. Zatim se Anka Slonjšak, pravobraniteljica osoba s invaliditetom obratila svim sudionicima putem video poruke kroz koju je ukazala na trenutni položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Istaknula je mnogobrojne prepreke i višestruke diskriminacije s kojima se nose žene s invaliditetom. Potom je Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba naglasila kako bez ravnopravnosti spolova nema demokracije. Štefica Roginić, voditeljica SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja je pak predstavila rad SOIH-SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja i pojasnila kako se pandemija uzrokovana virusom COVID-19 odrazila na porast prijava nasilja nad ženama s invaliditetom. Kristina Peruničić, koordinatorica programa Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske je prikazala kako ISO standardi mogu poslužiti kao alati u borbi za ravnopravnost spolova. Sudionicima se obratila i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske koja je predstavila rad na pripremi Alternativnog izvješća skupini GREVIO. Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je neravnopravan položaj žena kroz brojne ilustrativne podatke i mjere koje treba poduzeti. Izlaganjem je pokazala kako je nasilje nad ženama i dalje gorući problem te je osim fizičkog nasilja kod žena s invaliditetom višestruko više prisutno i emocionalno i ekonomsko nasilje.

Trenutna poražavajuća statistika u mnogim sferama življenja i djelovanja žena s invaliditetom ukazuje kako je pred nama još uvijek dugačak put kako bismo se izborile/i za bolje sutra svake žene.

Skip to content