OKRUGLI STOL POVODOM 50. OBLJETNICE RADA HRVATSKOG SAVEZA UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE

OKRUGLI STOL POVODOM 50. OBLJETNICE RADA HRVATSKOG SAVEZA UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE -18. prosinac 2018., Hotel I, Zagreb-

OKRUGLI STOL POVODOM 50. OBLJETNICE RADA HRVATSKOG SAVEZA UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, dana 18. prosinca 2018., održao je poludnevnu radionicu i okrugli stol. Tema okruglog stola je bila rasprava o potrebi donošenja zakona o sustavnom financiranju saveza i udruga osoba s invaliditetom. U radionici su sudjelovali predstavnici udruga i saveza osoba s invaliditetom.

Benjamin Petrović, stručni suradnik i voditelj programa u Savezu, je prezentacijom sudionicima radionice pružio uvid u problematiku financiranja organizacija civilnog društva, izazove s kojima s suočavaju savezi i udruge osoba s invaliditetom glede pitanja dobivanja sredstava te ciljeve koji se žele ostvariti donošenjem zakona o sustavnom financiranju.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Tomislav Velić je moderirao okruglim stolom, te uvodnim riječima ukazao na velik broj nedorečenih zakona zbog čega dolazi do brojnih problema. Istaknuo je kako je potreban drugačiji model raspodjele sredstava te ukazao na različite prijedloge i mogućnosti raspodjele sredstava.

Ratimir Džanić, izvršni direktor Zajednice saveza osoba s invaliditetom je istaknuo kako zakon treba biti u interesu svih saveza i udruga te kako osnovna djelatnost treba biti uređena zakonom. No, ukazao je na sporost u procesu usvajanja zakona koja negativno utječe na očekivanja. Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije navela je potrebu stvaranja uvjeta za osnovnu djelatnost i nužnost za smanjenjem ovisnosti o programima. Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije naglasak je stavila na važnost dogovora oko uloga saveza i udruga u svrhu jasnije i kvalitetnije koordinacije rada i donošenja odluka.

Završetkom rasprave je zaključeno kako trenutni prijedlog zakona o sustavnom financiranju nije dovoljno dorečen te da ga je potrebno dodatno urediti. Došlo je do slaganja oko pružanja podrške donošenju zakona, no uz mogućnost izmjena trenutnog prijedloga. Dogovorena je zajednička podrška u modifikaciji kako bi se ostvarili ciljevi.

Okrugli stol je iznjedrio velik broj ideja i potaknuo na opsežno razmišljanje o pitanju financiranja saveza i udruga osoba s invaliditetom. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u svom će radu i dalje nastoji ostvariti prednosti za saveze i udruge članice u svrhu doprinosa kvaliteti života i izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.

Skip to content