Obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom 2014.

nosimzelenoHrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize obilježio je 5. svibnja 2014. godine Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Okrugli stol na temu ”Osobe s cerebralnom paralizom na tržištu rada i mogućnosti zapošljavanja” s programom je započeo u 10:00 sati, a okupio je stotinjak uzvanika, kako korisnika boravka CeDePe Društva, tako i predstavnika institucija, organizacija i udruga koje su aktivne u djelokrugu rada s osobama s cerebralnom paralizom te osobama s invaliditetom. Ovaj događaj bio je također popraćen i od strane medija. Okrugli stol otvorila je izvršna direktorica HSUCDP Mirjana Markovinović, nakon čega je uvodnu riječ održao predsjednik HSUCDP Ivan Vujec, a nazočne su pozdravili i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislav Bobuš, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Za svečani početak obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom zaslužna je bila korisnica boravka CeDePe Društva Iva Rožanković, koja je održala recitaciju svoje pjesme ”Tkanina života”.

Nakon uvodnih riječi, uslijedile su prezentacije izlagača. Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Tajana Kurilić u svojem izlaganju predstavila je aktivnosti HZZ-a u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, pri čemu se najviše osvrnula na mogućnosti mjera aktivne politike zapošljavanja interesantnih upravo osobama s invaliditetom, te zaključila kako zapošljavanje osoba s invaliditetom svakako donosi mnoge prednosti kako za poslodavca tako za samu osobu s invaliditetom, ali i zajednicu u cjelini. Zatim je uslijedilo izlaganje dr. Zorislava Bobuša ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske o zapošljavanju osoba s invaliditetom sukladno Operativnom planu provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2007. do 2015. godine. Pozivajući se na isti, dr. Bobuš se najviše osvrnuo na razvoj modela neprofitnog poduzetništva i drugih modela socijalnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, te istaknuo kako je upravo djelovanje organizacija civilnog društva od presudne važnosti za omogućavanje potpunog razvoja socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. U nastavku, ispred Ministarstva socijalne politike i mladih Gordana Radonić je u svojem izlaganju predstavila samu ideju i svrhu financiranja trogodišnjih programa organizacijama civilnog društva za razdoblje od 2011. do 2014. godine, gdje se kroz sažeti pregled i statističke podatke o provedbi programa najviše osvrnula na ciljeve i aktivnosti koje je Ministarstvo kroz programe željelo i potaknuti. U nastavku izlaganja, Ivana Bašić i Vera Rašeta su ispred Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO predstavile modele profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, pri čemu su se osvrnule na programe održavanja i usavršavanja radno-socijalnih vještina i sposobnosti dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom u razdoblju do zapošljavanja. Pred kraj prvog dijela okruglog stola, stručna suradnica HSUCDP Marijana Borkovac u svojem izlaganju o zapošljavanju osoba s cerebralnom paralizom osvrnula se na statističke podatke o osobama s cerebralnom paralizom i osobama s invaliditetom općenito, na temelju kojih je nazočnima predstavila trenutno stanje i informacije oko statusa osoba s cerebralnom paralizom i osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

IMGP0808              IMGP0805

IMGP0816  IMGP0820  IMGP0822  IMGP0827

DSCN2213              DSCN2205

IMGP0832  IMGP0836  IMGP0843  IMGP0848

OLYMPUS DIGITAL CAMERA              OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  IMGP0849  IMGP0855  IMGP0856

Pored glavne teme okruglog stola, obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom također je popratilo i predstavljanje rezultata trogodišnjeg programa pod nazivom ”Informatičke radionice za povećanje konkurentnosti osoba s cerebralnom i dječjom paralizom na tržištu rada”, kojeg je Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ugovorio u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za razdoblje od 2011. do 2014. godine. Program je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a cilj kojemu teži je omogućiti osobama s cerebralnom i dječjom paralizom ali i drugim oblicima invaliditeta da stjecanjem novih znanja i vještina postanu konkurentniji prilikom pronalaženja zaposlenja, te da ih se ujedno potiče na osamostaljivanje i samozapošljavanje.

Uvodni dio u kojem se podrobnije objasnila sama ideja informatičkih radionica, te ciljevi i svrha ovakve vrste edukacije održao je prethodni voditelj programa Rafael Pejčinović koji je u kratkim crtama predstavio program, nakon čega je voditelj programa Marko Lisec nazočnima detaljno predstavio provedene aktivnosti i rezultate provedbe programa. Kao primjer dobre prakse i razmjene iskustva s provedenih informatičkih radionica, uslijedile su prezentacije Mladena Došena, tajnika Udruge osoba s invaliditetom Našice iz Našica, Dejana Nasipka, polaznika informatičkih radionica iz Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije iz Koprivnice, te Mirka Stambolije, polaznika informatičkih radionica iz Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije iz Petrinje, koji se po završetku informatičkih radionica uspio i zaposliti. Svi izlagači su na različite načine bili uključeni u program.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon završetka izlaganja, uslijedila je rasprava, te pitanja nazočnih, nakon čega je okrugli stol zatvorio predsjednik HSUCDP Ivan Vujec sa zaključkom kako su toga dana nazočni dobili mnoge korisne informacije vrlo produktivne za budućnost i perspektive zapošljavanja osoba s cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj.
Po završetku okruglog stola uslijedio je zajedničko druženje uz prigodni domjenak.

IMGP0857              IMGP0862

Isto tako, važno je spomenuti kako je prisutnima tijekom okruglog stola bio na raspolaganju i široki izbor stručne literature, brošura i letaka Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize koji su nastali upravo kao produkt dugogodišnjeg uspješnog rada i djelovanja HSUCDP.

IMGP0800              IMGP0801

Skip to content