Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u gradovima udruga diljem RH

cdpriMnoge udruge s područja Republike Hrvatske provele su ovaj tjedan svoje prigodne programe i svečanosti povodom obilježavanja 5. svibnja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.
Upravo tako je i Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka 5. svibnja obilježila Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom otvorenim vratima Udruge pod motom ”Mi idemo dalje… idete li s nama?”. Ovom prilikom Udruga iz Rijeke na taj dan otvorila je vrata svojih prostorija od 09:00 do 19:00 sati za sve članove, prijatelje, ostale udruge i sve zainteresirane. Konferencija za novinare održala se u prostorijama Udruge u 12:00 sati nakon čega je uslijedilo druženje, te razmjena iskustava i dobre prakse.

PROJEKCIJA FILMA ”OD SRCA”

Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita projekcijom filma Matka Petrića ”Od srca”, 5. svibnja u 19:00 sati u kinoteci Zlatna vrata u Splitu, također je obilježila Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Riječ je o filmu koji prati priču troje mladih ljudi i pripreme članova udruge Srce za izvedbu koncerta ”Vridilo se rodit” održanog 27. studenog 2011. godine. Ulaz na projekciju bio je slobodan, a za one koji ga nisu uspjeli pogledati to mogu učiniti ovdje:

Isto tako, Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce najavila je da će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, 8. svibnja u 18:00 sati otvoriti izložbu radova s likovne radionice koja se godinama kontinuirano održava uz stručno vodstvo likovne terapeutkinje Alemke Đivoje. Radi se o mnoštvu radova u raznim tehnikama specijalno prilagođenim osobama s motoričkim teškoćama – kolaži, monotipije i slično. Izložba će trajati do 19. svibnja 2014. godine.

TRIBINA ”MOJ PRVI POSAO”

Tribina “Moj prvi posao” organizirana je povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom sisačko-moslavačke županije u njihovom sjedištu u Maloj kući u Petrinji. Tema tribine bila su pozitivna iskustva u praksi, mogućnosti i problemi na tržištu rada za osobe s invaliditetom, pravna regulativa i mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tajnica Udruge Aleksandra Milković ovom prilikom je istanula i kako je Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom sisačko-moslavačke županije, u sklopu trogodišnjeg programa organizirao informatički tečaj kojega je u prostorima Udruge iz Petrinje završilo 8 mladih osoba s invaliditetom koje su se putem mjera za poticanje zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokušale i zaposliti, pri čemu su uspjeli zaposliti jednu osobu u Udruzi koja je kroz godinu dana odrađivala poslove voditelja ureda.

Glavni zaključak tribine bio je ujedno i apel da se svakako treba ustrajati na tome da se osobama s invaliditetom vrati 100 postotno poticanje zapošljavanja kakvo je bilo i prošlih godina, s obzirom da je ove godine skinuto na 50 postotno. Više o ovoj temi možete poslušati i u emisiji Vidikovac Petrinjskog radija, održanoj 7. svibnja na ovome linku, a slike s tribine možete pogledati ovdje:

image00005 image00004

image00001 petrinjampp

Skip to content