U Zagrebu održana prva europska konferencija o položaju osoba s invaliditetom

EDF1soih Od 17. do 18. svibnja 2014. godine u hotelu Westin u Zagrebu održana je europska konferencija pod nazivom ‘’Praćenje primjene KPOSI u praksi – stajalište nacionalnih i međunarodnih organizacija osoba s invaliditetom o Izvješću EU-a Ujedinjenim narodima”, u organizaciji Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF), krovne organizacije koja predstavlja 80 milijuna osoba s invaliditetom u zemljama Europske unije, a čiji je član Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, kojoj se ovom prilikom pridodaje veliko priznanje kao suorganizatoru i domaćinu konferencije.

Teme konferencije bile su zapošljavanje osoba s invaliditetom, položaj žena s invaliditetom, te razvoj nacionalnih zakonodavstava općenito, kao i uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje odluka, obrazovanje, tržište rada i širu društvenu zajednicu. Konferenciji je nazočilo više od 200 izaslanika iz 28 europskih zemalja, od čega 25 zemalja članica Europske Unije i 3 zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

U pozdravnom dijelu uz predsjednika SOIH-a dr. Zorislava Bobuša, nazočnima se obratila Donata Vivanti, dopredsjednica EDF-a, koja je istaknula kako je od velike važnosti biti član udruge, jer na taj način osobi s invaliditetom se daje prilika da sudjeluje u provedbi aktivnosti i postane aktivan sudionik zajednice. Isto tako, Vivanti naglašava kako sudjelovanje osoba s invaliditetom svakako treba i dodatnu potporu kako bi aktivno i učinkovito sudjelovale u radu organizacija civilnoga društva, jer one najbolje znaju što im treba, te zajedno sa svojim organizacijama pridonose prevladavanju prepreka. Sve to vodi prema zaključku kako je najvažnije uključiti osobe s invaliditetom u donošenje odluka o njima samima, što govori i poznata izreka ”Ništa o nama bez nas”.

U nastavku, nazočnima su se obratili i Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba; Vesna Škulić, povjerenica za osobe s invaliditetom predsjednika Republike Hrvatske te Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih, poručivši da briga za osobe s invaliditetom i rješavanje njihovih problema svakako mora biti zadaća čitavog društva.

Uvodno izlaganje na temu Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj prezentirao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava RH, pri čemu se osvrnuo na Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji se planira početi primjenjivati početkom 2015. godine. Ministar Mrsić je napomenuo kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom u RH društveno odgovoran proces, te da se u razdoblju od 2009. do 2013. godine do sada zaposlio najveći broj osoba s invaliditetom.  No, prema Ministrovim riječima, osobe s invaliditetom su izgubile volju i želju za zapošljavanjem, te ih zbog toga nažalost nema mnogo prijavljenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ono što je istaknuo je mogućnost dodatne edukacije kako bi ih se lakše uputilo na tržište rada. Osim toga, naglasio je i kako se izmijenila mjera aktivne politike zapošljavanja pod nazivom ”Pola-pola” unutar koje će visina subvencije poslodavcu za zapošljavanje osobe s invaliditetom opet iznositi 100%. S obzirom na informaciju iz Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom HZJZ-a iz 2014. godine, u RH živi 12% osoba s invaliditetom od čega je svega 16000 zaposleno. Prema informacijama kojima Ministar Mrsić raspolaže, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi oko 5000 osoba s invaliditetom, no stvarna brojka je mnogo veća, s obzirom da velik broj osoba s invaliditetom nije prijavljen u evidenciju.

Osim predstavnika nacionalnih institucija RH, izlaganje je održao i Albert Prévos, francuski inspektor za obrazovanje, koji je s nazočnima podijelio iskustva iz Francuske u implementaciji osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu. Ovom prilikom, Prévos je prezentirao evaluaciju provedbe propisa o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Francuskoj, gdje je nazočne upoznao s više zakona kojima se rješavalo pitanje osoba s invaliditetom u Francuskoj. Isto tako, Prévos je objasnio i kako je u Francuskoj osnovana Komisija za prava osoba s invaliditetom, koja u toj državi ima važnu ulogu u određivanju prava osoba s invaliditetom. Kako objašnjava, osobe s invaliditetom u Francuskoj imaju prioritet pri zapošljavanju, a nude im se 2 mogućnosti pri:

  1. Otvoreno tržište rada
  2. Putem Komisije – koja osobe s invaliditetom savjetuje i usmjerava gdje bi se mogli zaposliti, te im pruža pomoć

Prema Prévosovim riječima, poduzeća u Francuskoj koja zapošljavaju više od 20 osoba moraju od ukupnog broja zaposlenih imati zaposleno 6% osoba s invaliditetom, a nepoštivanje navedenog povlači novčane sankcije. Isto tako, u Francuskoj također postoje i ”prilagođena poduzeća” koja poduzimaju brigu za osobe s invaliditetom, a koje pak sufinancira država, dok su ustanove namijenjene uglavnom osobama s intelektualnim oštećenjima i one su liječničko socijalnog karaktera – s obzirom na velika oštećenja, 35% osoba s invaliditetom je zaposleno, dok 64% nema zaposlenje.

U nastavku, uslijedilo je izlaganje Javiera Güemesa, zamjenika ravnatelja Europskog foruma za osobe s invaliditetom, koji je ovom prilikom s nazočnima podijelio iskustva iz Španjolske kako je od 2009. godine na snazi zakon koji nalaže da 7% radnih mjesta mora biti osigurano za osobe s invaliditetom, od čega se 2% odnosi na osobe s intelektualnim oštećenjima. Prema Güemesovim riječima, taj postotak može biti i veći (i do 10%), a ovisi o lokalnim politikama u Španjolskoj.

Osim međunarodnih gostiju, konferenciji su nazočili i predstavnici saveza i udruga osoba s invaliditetom i ostalih institucija Republike Hrvatske, a svoje izlaganje održala je i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, na temu Stanje i izazovi u zapošljavanju osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, prilikom čega je ocijenila kako je ova godina prijelazna te da osobe s invaliditetom u idućoj očekuju pozitivne pomake koji su prvenstveno nužni upravo u njihovom obrazovanju i zapošljavanju.

Ono što ovu konferenciju čini iznimno važnom za organizacije civilnog društva koje djeluju prema osobama s invaliditetom, kao i za same osobe s invaliditetom jest to da će u ime Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF) Europskom parlamentu biti upućena rezolucija kojom se, uz ostalo, od nacionalnih vlada i EU zahtijevaju aktivnije mjere i dijalog sa savezima i udrugama osoba s invaliditetom, te njihovo stabilno financiranje kako bi se otklonile prepreke u njihovom obrazovanju, zapošljavanju i sudjelovanju u političkim procesima i donošenju odluka, što je u svojem govoru, otvarajući konferenciju naglasio i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislav Bobuš.

U Rezoluciji, koja će biti usvojena i upućena Europskom parlamentu, podsjeća se da je na području Europske Unije samo 45% osoba s invaliditetom zaposleno, da siromaštvo prijeti 40% osoba s teškim invaliditetom, odnosno 25% ukupnom broju osoba s invaliditetom.

Stoga se u rezoluciji pozivaju vlade nacionalnih država da pruže financijsku potporu za omogućavanje osnovnog rada organizacijama civilnog društva koje u njihovim zemljama zastupaju, a koje rade na zaštiti i promicanju prava osoba s invaliditetom.

Poruka koju su tijekom konferencije u više navrata isticali sudionici odnosila se na ”uključenost”, odnosno aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom, kao i saveza i udruga koje ih predstavljaju i zastupaju, pri čemu je nužno savjetovati se s njima, te aktivno uključivati u donošenje odluka od interesa za same osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Skip to content