Naslovna

Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama 16.5.2022. je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama organizirao svečani program i okrugli stol.

Svečani program je održan na Cvjetnom trgu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba te su se na njemu okupili članovi udruga, osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji/skrbnici te zaposlenici udruga članica, a pridružili su se i predstavnici Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, članica Europskog gospodarskog socijalnog odbora Svjetlana Marijon, članovi Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“, različiti stručnjaci i građani Grada Zagreba.

Nakon svečanog programa organiziran je i okrugli stol s temom „Izazovi življenja osoba s intelektualnim teškoćama u 21. stoljeću“ koji je vodila i moderirala Ana Tomašković. Sve okupljene sudionike je u uvodu okruglog stola pozdravio predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Ozren Catela koji je istaknuo  važnost obilježavanja ovog dana za sve osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji/skrbnike i stručnjake koji s njima rade.  Potom su zaposlenici Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama predstavili dosadašnji rad i uspjehe spomenutog saveza, ali i naglasili mnogobrojne projekte i aktivnosti koji su trenutno u provedbi. O pravu na sudjelovanje u izbornim procesima govorila je Svjetlana Marijon, a svoj dosadašnji rad predstavile su udruge članice Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama iz Orahovice, Čakovca, Koprivnice, Križevaca, Krapine i Zagreba. Potom je prof. dr. sc. Daniela Bratković održala izlaganje na temu „Pretpostavke neovisnog življenja osoba s intelektualnim teškoćama“ nakon čega je otvorena rasprava tijekom koje su sudionici mogli postavljati pitanja.

Sudionici okruglog stola i izlagači naglasili su kako se kao ključni problem sve više nameće pitanje stanovanja uz podršku koje bi trebalo biti odgovor na rastući problem s kojim se suočavaju osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji nakon smrti roditelja/skrbnika.

Skip to content