Naslovna

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja svake godine. Dan je proglasila Generalna skupština UN-a 1994. godine rezolucijom (A/RES/47/237). Namjera obilježavanja ovog dana je istaknuti bitnost obitelji te potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard života obitelji. Ove godine se stavlja naglasak na međudjelovanje obitelji i urbanizacije.

Obitelj kao temeljna društvena jedinica od iznimne je važnosti i nezamjenjiv je faktor za odrastanje i razvoj djeteta, pogotovo djece s cerebralnom paralizom. Obitelji osoba s cerebralnom paralizom svakodnevno kreiraju inovativna rješenja kako bi im život učinili lakšim i stvorili bolje uvjete svakodnevnog života pritom ih uključujući u širu socijalnu zajednicu i društvo općenito.

U današnje vrijeme, u Hrvatskoj se još uvijek borimo s ostvarivanjem temeljnog prava osoba s invaliditetom na dom i život u obitelji. HSUCDP još je 2014. pokrenuo projekt „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“ s općim ciljem prevencije institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju pružanjem socijalnih usluga u lokalnoj zajednici – pritom pružajući socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Kao društvo i dalje trebamo raditi na tome da  svijet  postane  bolje  mjesto  za  djecu i  odrasle osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji.

Međunarodni dan obitelji

Skip to content