Leptirići

Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u udrugama članicama Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize

IstraNacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, 05. svibnja, i ove je godine obilježen u udrugama članicama Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize diljem Hrvatske. Na taj način se ostvarila pojačana prepoznatljivost osoba s cerebralnom paralizom kao ravnopravnih članova društva koje na jednakopravan i učinkovit način mogu doprinijeti društvenom razvoju i boljitku.

Osim toga, obilježavanjem Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na, još uvijek, velik broj problema s kojima se osobe s cerebralnom paralizom suočavaju, od pristupačnosti do zapošljavanja. Istovremeno, prigodnim aktivnostima, ističu se sposobnosti, znanja i vještine koje osobe s cerebralnom paralizom čine ravnopravnim članovima zajednice.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, poslužio je i udrugama osoba s invaliditetom da prezentiraju svoj rad i pozitivne učinke koji su ostvareni u povećanju kvalitete života njihovih korisnika.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve „Leptirići“, obilježen je radionicom za djecu na kojoj su sudjelovali učenici posebnih odjela Osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića, njihove učiteljice , asistenti i terapeuti.

U udruzi CeDePe Zagreb – Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Nacionalni dan je proveden u podružnici Novi Jelkovec. Korisnici su pritom izradili prezentaciju i video u kojima su prikazane njihove svakodnevne aktivnosti, a u posjet podružnici Novi Jelkovec su došli studenti prve godine studija radne terapije.

U Udruzi cerebralne paralize Istarske županije održane su kreativne radionice koje su se sastojale od oslikavanja platnenih torbi, majica i pregača. Kreativne radionice bile su otvorene za članove obitelji i lokalnu zajednicu.

Osim aktivnosti u udrugama, predstavnici 17 udruga članica sudjelovali su u radionici Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize „Znanjem do socijalnih usluga“, koja je poslužila kao prilika za dodatnim jačanjem kapaciteta udruga i njihovih predstavnika u ostvarenju kvalitetnijeg života za osobe s cerebralnom paralizom.

Skip to content