Plakat-2019

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom; Radionica HSUCDP „Znanjem do socijalnih usluga“

Dana 05. svibnja 2019. te narednih nekoliko dana, 19. godinu za redom, obilježava se Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Navedeni dan se ističe kao izuzetno značajan jer daje pozornicu za predstavljanje svih značajnih pitanja vezanih za osobe s invaliditetom, koja u svakodnevnim tokovima, ne uspijevaju doći do izražaja. Takve prilike, od velike važnosti za same osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji, pružaju mogućnost da se njihov glas čuje snažnije no inače i stvori jasnu platformu za daljnje djelovanje. U obilježavanju sudjeluju udruge i njihovi članovi diljem Hrvatske putem prigodnih radionica i aktivnosti kojima se nastoji podići razina svijesti o potrebi zadovoljavanja socijalnih potreba osoba s invaliditetom.

Shodno prethodno navedenom, pod geslom „Znanjem do socijalnih usluga“, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizira provedbu dvodnevne radionice s ciljem jačanja kapaciteta udruga članica za planiranje, razvoj i pružanje kvalitetnih usluga u zajednici koja će potaknuti na kvalitetniju suradnju te razvoj mreže usluga s ciljem zadovoljavanja socijalnih potreba i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom. Naglasak je stavljen na povećanje socijalnih usluga kako bi se obuhvatilo prostorno i prometno izolirane korisnike. Ciljana skupina radionice su voditelji/stručni suradnici 31 udruge članice HSUCDP koji će sudjelovanjem u radionicama održanim od strane stručnjaka iz polja pružanja socijalnih usluga, osnažiti kapacitete vlastitih organizacija u svrhu pružanja kvalitetnijih socijalnih usluga.

Kako bi se osigurao informativan i stručan karakter radionice, odabrane su teme kojima će se pružiti cjelovit i sveobuhvatan uvid u pitanja ostvarenja socijalnih usluga. Tako će sudionici imati priliku steći saznanja o socijalnim politikama na razini Europske unije, ostvariti informacije o zakonskim okvirima i propisima o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga te mogućnostima za uključivanje u Mrežu pružatelja usluga. Uz sve navedeno, biti će istaknuti primjeri dobre prakse na polju ostvarenja i pružanja socijalnih usluga od strane udruga. Radionica će se održati 06. i 07. svibnja 2019. u Jastrebarskom.

Kao i prethodnih godina, obilježavanjem Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, nastoji se povećati razina svijesti o problematici vezanoj za osobe s invaliditetom, pružiti smjer prema kojem ići pri ostvarenju snažnih kapaciteta za planiranje, razvoj i pružanje socijalnih usluga, te u konačnici, osobama s invaliditetom omogućiti kvalitetan život.

Skip to content