Naslovna

Nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom

Ministarstvo od 2006. godine kontinuirano sredstvima iz Državnog proračuna RH i dijela prihoda od igara na sreću, te iz Europskog socijalnog fonda (ESF) financira projekte pružanja usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koje nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici, a s ciljem zadovoljenja njihovih potreba te jačanja socijalnog uključivanja.

Odlukom koja je prihvaćena na današnjoj sjednici uređuje se nastavak financiranja usluge osobne asistencije za više od tisuću osoba s invaliditetom koje uslugu ostvaruju kroz projekte udruga financirane sredstvima ESF u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Za osiguravanje kontinuiteta u pružanju usluge osobne asistencije za postojeće korisnike nužno je osigurati dodatna sredstva Ministarstvu u iznosu od 50 milijuna kuna u 2022. i 10 milijuna kuna u 2023. godini, preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna za 2022.  i 2023. godinu.

Sredstva će se dodijeliti izravnom dodjelom udrugama bez provedbe natječajnog postupka, s obzirom na to da je zbog nemogućnosti osiguranja sredstava iz ESF+  potrebno žurno djelovanje i osiguravanje nastavka usluge osobne asistencije osobama koje tu uslugu trenutno koriste, bez uključivanja novih korisnika.

Odluke donesene na 117. sjednici Vlade RH možete pročitati na poveznici:
https://mrosp.gov.hr/vijesti/odrzana-117-sjednica-vlade-rh/12667

Skip to content