Naslovna

Poludnevna radionica: „Modeli rada udruga članica HSUCDP“

Poludnevna radionica preko ZOOM platforme održana je povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom koji se već 22 godine obilježava 5. svibnja.

Radionica se oslanja na prikaz različitih aktualnih modela rada u udrugama osoba s invaliditetom, a kroz izlaganja sudionici radionice su dobili presjek najčešćih aktivnosti i usluga udruga dostupnih djeci, mladima i odraslim osobama s cerebralnom paralizom. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno s udrugama i članovima obilježila je Dan raznim prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti i zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi. Ovu značajnu temu popratio je dobar interes sudionika iz raznovrsnih javnih i državnih institucija, predstavnika udruga i osoba s cerebralnom paralizom.

Sudionicima se u uvodnom dijela obratio predsjednika Saveza Ivica Bašića, potom je  moderator radionice Neven Jurina Tomić najavio Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak koja je dala kratki presjek dosadašnjeg rada udruga osoba s invaliditetom prezentacijom „Udruge i osobe s invaliditetom – gdje smo i kako dalje?“.

Ispred Saveza uvodno izlaganje održala je Martina Perić koja je objedinila relevantne podatke o promjenama u Zakonu o socijalnoj skrbi. Također je sudionike uputila u rad Udruge osoba s invaliditetom „Suncokret“ iz Velike Gorice.Potom je Teo Radić iz trogirske Udruge tjelesnih invalida TOMS predstavio usluge i aktivnosti koje udruga pruža svojim članovima. Zatim je Zvjezdana Delić iz udruge CeDePe predstavila socijalne usluge za osobe s cerebralnom paralizom i višestrukim teškoćama koje Udruga CeDePe iz Zagreba pruža. Kristina Cvek iz GDOSI Đurđevac održala je izlaganje o projektu o Centru za osobe s invaliditetom Đurđevac. Mogućnosti financiranja udruga predstavio je Đuro Darko Cerančević iz HSUCDP koji se dotaknuo financiranja iz nacionalnih i EU fondova dok je Marija Bijelić iz HSUCDP izlagala na temu o dvostruko posebnoj djeci pod naslovom „Dvostruko posebna djeca – mogu li djeca s CP biti darovita“.

Na kraju radionice sudionici su izrazili interes za nastavkom sudjelovanja u aktivnostima u organizaciji Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

Skip to content