naslovna

Križevačka čokolaterija Hedona dobitnik nagrade Razvojne banke

Križevačka čokolaterija Hedona ponosni dobitnik prestižne nagrade Razvojne banke Vijeća Europe (CE), za socijalnu koheziju na inovativan i učinkovit način.

Nagrada Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za socijalnu koheziju godišnji je natječaj za prepoznavanje projekta koji se bavi gorućim socijalnim pitanjima u jednoj od 42 zemlje članice CEB-a.
U 84 na natječaj prijavljena projekta procjenjivali su se kriteriji utjecaja, održivosti i inovativnosti /ponovljivosti. Između sedam projekata koji su ušli u uži izbor, izabran je poslovni model tvrtke Hedona iz Križevaca.

Tvrtka Hedona je društveno poduzeće sa statusom integrativne radionice, koje proizvodi čokoladne i slastičarske proizvode, a zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom. Prepoznajući socijalno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, tvrtka doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Podrška integraciji osoba s invaliditetom u Hedoninu slučaju rezultira opipljivim socijalnim učinkom, a inicijativa je provodljiva i u drugim europskim zemljama.

„Svih sedam projekata koji su ušli u uži izbor bili su izvanredni i žiri je imao težak zadatak odabrati samo jednog pobjednika. Na kraju, ono što je prevagnulo u korist tvrtke Hedona d.o.o. je njihov poduzetnički poslovni model kombiniran s opipljivim socijalnim učinkom podržavajući uključivanje osoba s invaliditetom. Inicijativa se može lako ponoviti u drugim europskim zemljama, što je žiri također uzeo u obzir. Pomoć integriranju najugroženijih građana jedan je od tri strateška prioriteta CEB-a, što pobjednički projekt čini u potpunosti u skladu s mandatom CEB-a ”, rekla je Snežana Samardžić-Marković, predsjednica žirija.

Hedona d.o.o. dobit će nagradu od 25 000 eura za značajan doprinos društvenoj koheziji na inovativan i učinkovit način.

Zbog pandemije COVID-19, dodjela nagrada se odgađa i održat će se 27. studenog u Strasbourgu.

Direktorica Hedone, Alemka Lončar zahvalila se na ovom iznimnom priznanju, kao i nagradi koja će pridonijeti novim zapošljavanjima, poboljšanju društvenog statusa i kvalitete života osoba koje nemaju, ili imaju smanjene mogućnosti zaposlenja na otvorenom tržištu rada.

Svi mi koji djelujemo u pokretu osoba s invaliditetom od lokalne i područne razine do cjelovite Hrvatske možemo biti ponosni na ovu prestižnu nagradu. Nadamo se i vjerujemo da će i ovaj primjer pozitivne prakse dati ostalima motiva da se diljem Hrvatske razvija društveno poduzetništvo s osnovanim integrativnim i zaštitnim radionicama i tako omogući zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad.

Za više informacija posjetite https://award.coebank.org/en/.