naslovna

„Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran 2019.“ – konferencija Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

U razdoblju od 23.10.2019. do 25.10.2019. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na konferenciji „Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran 2019.“, u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja se održavala u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku. Cilj konferencije bio je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj za naredno desetljeće – do 2030. godine.
Svečano otvorenje konferencije započelo je u 15:30 sati uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gđe. Cvjetane Plavšić-Matić, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH gđe. Helene Beus te ministra regionalnog razvoja i fondova EU g. Marka Pavića. Nakon svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti civilnog sektora u Republici Hrvatskoj, o čemu su govorile: gđa. Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt te gđa. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU. Prvi dan konferencije završio je umrežavanjem i povezivanjem svih sudionika konferencije.
Drugi dan konferencije započeo je uvodnim predavanjem upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, gđe. Cvjetane Plavšić-Matić s temom „Vizija razvoja civilnoga društva 2030.“. Nakon uvodnog predavanje započeli su posebni programi izobrazbe te savjetovanja o strateškom okviru za daljnji razvoj civilnoga društva te oblicima podrške civilnom društvu u idućem desetljeću, od čega su tri programa bili predviđeni za drugi dan, a posljednji, četvrti program za treći dan konferencije.
Program A predvodili su predstavnici Nacionalne zaklade na temu: Nacionalna zaklada – financiranje razvojnih programa i EU financiranje gdje su se u interdisciplinarnom predavanju prokomentirali aspekti financiranja organizacija civilnog društva s nacionalne i europske razine. Program B predvodio je Ured za udruge Vlade RH s temom strateškog okvira za razvoj civilnog društva, u vidu radionice s očekivanjem konstruktivnih prijedloga organizacija civilnog društva na nacrt Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2017. do 2022. godine. Program C predvođen je od strane g. Ante Loboje ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a obuhvaćao je temu izobrazbe o postupcima javne nabave i sukobu interesa po Zakonu o javnoj nabavi, za organizacije civilnog društva, gdje su istaknute glavne smjernice organizacijama civilnog društva za poštivanje postupaka javne nabave i odredbe za izbjegavanje sukoba interesa prilikom provedbe projekta i programa sufinanciranih od strane nacionalnih ili europskih izvora financiranja. Program D predvodio je g. Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika) s temom „Izobrazba o utjecaju civilnog društva u digitalnom dobu“ gdje se osvrnuo na osnovne definicije u civilnom sektor horizontalno u svijetu te važnost utjecaja organizacija civilnog društva na sve dionike društva u cjelini.
Treći dan konferencije započeo je nastavkom posebnih programa izobrazbe nakon kojih se održao plenarni završetak konferencije s prezentiranjem zaključaka i u konačnici zatvaranjem konferencije.

Skip to content