Naslovna

HSUCDP sudjelovao na 24. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

21. i 22. listopada 2019. godine Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na 24. Hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u partnerstvu sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Gradom Zagrebom. Glavna tema simpozija bila je „Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ – globalni ciljevi održivog razvoja do 20310., zapošljavanje na otvorenom tržištu rada i usluge osobnih pomagača.

Simpozij je započeo s uvodnim riječima i pozdravnim govorima organizatora i nazočnih gostiju, nakon čega se započelo s plenarnim dijelom rada. Prvo predavanje održala je Catherine Naughton, izvršna direktorica Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF) koja je predstavila Opći komentar broj 7, Odbora UN-a za ljudska prava osoba s invaliditetom na članak 4.3. i 33.3. Konvencije s kojima se propisuje obveza civilnog društva, a posebice osoba s invaliditetom i organizacija koje ih predstavljaju za uključenost i u punoj mjeri sudjelovanje u procesu praćenja provedbe Konvencije te mogućnost savjetovanja istih s nadležnim tijelima. Istaknuta je potreba inkluzije osoba s invaliditetom u sve politike i područja donošenja odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Isto tako, predstavljeni su primjeri dobre prakse suradnje organizacija civilnog društva s državnim institucijama u Grčkoj, Finskoj i Novom Zelandu.

Svijetli primjer inkluzije osoba s invaliditetom, ravnopravnosti položaja osoba s invaliditetom te omogućavanje bolje dostupnosti prijevoza i ostalih usluga u zemljama EU predstavila je Saša Mlakar, zamjenica državnog tajnika Ministarstva rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije prezentiranjem pilot projekta „EU Disability Card“ – Europska kartica za osobe s invaliditetom.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva ukazala je na važnost digitalne pristupačnosti kojom se želi postići dostupnost informacija za sve građane i jednaka uključenost u digitalno društvo bez prepreka.

Nadalje, Ana Marinović, predstavnica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) predstavila je vrste poticaja za održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom, mogućnost samozapošljavanja osoba s invaliditetom te educiranje osoba s invaliditetom. Isto tako, istaknuto je povećanje broja poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom u prethodne tri godine.

Ispred gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, simpoziju se obratila Helena Majerić koja je predstavila mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i poticanja razvoja socijalnog poduzetništva u Gradu Zagrebu. Istaknuto je da su socijalna inkluzija i ekonomska neovisnost ključni elementi integracije osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu. Prikazane su najznačajnije aktivnosti i vrste potpora te primjeri dobre prakse u Gradu Zagrebu.

Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a predstavila je globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. i osobe s invaliditetom. Predstavljena je Agenda 2030 i održivi ciljevi razvoja u kojima se po prvi put u povijesti UN-a osobe s invaliditetom uključene u globalni sporazum. Istaknuto je pet ciljeva razvoja koji uključuje osobe s invaliditetom, a odnose se na kvalitetu obrazovanja, dostojanstven posao i gospodarski rast, smanjenje nejednakosti, održivost gradova i općina te partnerstvo za ostvarenje ciljeva.

Interesantan dio prvog dana simpozija, za kojeg je pokazan velik interes sudionika jesu paralelne radionice s temama radnog asistenta i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom. Radionicu radnog asistenta moderirali su Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a i Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na radionici su definirani glavni izazovi uvođenja usluge radnog asistenta te razlučivanje koje osobe s invaliditetom trebaju imati pravo na radnog asistenta. Isto tako, definirano je zapošljavanje radnog asistenta, financiranje, cijena sata rada, potreba za stručnost radnog asistenta i slične teme. Radionicu reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom moderirale su Gordana Jurčević, predsjednica SOIH-Mreža žena s invaliditetom i Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, dok je Branka Mrzić Jagatić, koordinatorica programa udruge Roditelji u akciji – RODA predstavila „Strateški plan za unapređenje reproduktivnog zdravlja, reproduktivnih prava i roditeljstva žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj 2019. – 2022.”.

Radni dio prvog dana simpozija završio je predstavljanjem zaključaka s radionica i rasprava u kojemu su se definirali zaključci svakog od navedenog predavanja te pruženi konstruktivni pravci razvoja sukladno primijenjenim znanjima na temelju iskustava moderatora. Prvi dan simpozija završio je kazališnom predstavom „Više sreće drugi put“ u izvedbi AKUD „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje.

Drugi dan simpozija bio je posvećen temi osobne asistencije, uslugama osobnih pomagača i pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Zakon o osobnoj asistenciji u Republici Sloveniji prezentirao je Borut Sever iz Nacionalnog saveza organizacija osoba s invaliditetom Slovenije. Ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na simpoziju je izlagala Zvjezdana Bogdanović s fokusom na usluge osobne asistencije, tumača znakovnog jezika, videćeg pratitelja za slijepe osobne i pomoć u kući. O pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja svoje izlaganje je imala Sanja Horvatić. Nakon izlaganja sudionici simpozija razvili su obostranu raspravu od čega će jedan dio biti sastavni dio zaključaka.

Skip to content