Cerebralci iz ‘Srca’ zvijezde otvaranja Omiš Guitar Festa

'Srce' na Omiš Guitar FestuKako piše Slobodna Dalmacija – “Cerebralci iz ‘Srca’ bili su zvijezde na otvaranju Omiš Guitar Festa”. Ništa čudno za sve one koji su imali priliku pratiti njihov rad, koncerte i video spotove te najavu da pripremaju svoj prvi mjuzikl. Ali lijepo je kada to priznaju i neovisni izvori. Posebno veseli pročitati da je ekipa iz “Srca” nastupila na humanitarnom festivalu čiji je prilog išao omiškoj Udruzi “Agape”. Citiramo novinara Vinka Vukovića iz Slobodne Dalmacije: Otvaranje 4. Omiš Guitar Festa ponudilo je pravi spektakl. Restoran ‘Ribnjak’ u sklopu ‘Galebova’ kampa bio je u četvrtak navečer pretijesan da primi sve zainteresirane koji su došli poslušati majstore električne gitare, ali i sudjelovati u humanitarnoj večeri jer je sav prihod od ulaznica išao omiškoj Udruzi ‘Agape’ koja brine o osobama s invaliditetom.
Svaka čast gitaristima i njihovim gitarama, svaka čast i Ivanu Perišiću i njegovim nogama, svaka čast i “Studencu” i njihovim parama, ali večeras će u Omišu glavne zvijezde biti članovi splitske Udruge “Srce”. Crveni tepih, fanfare i baklje, špalir dobrote, dočekat će dvadesetak članova Udruge koja na jedinstven način brine o osobama s cerebralnom paralizom. Skrb je to koja uključuje i glazbu, pa će tako baš večeras, tijekom svečanog otvaranja “Omiš Guitar Festa”, priredbe koja se i u svojem četvrtom izdanju održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, cerebralci iz “Srca” biti prve zvijezde. Pjevači su to kojima nastupi pred publikom nisu strani.
Tremu su, doznajemo, odavno prevladali. Iako, bilo je u počecima svega… – Je, je… bilo je! – smije se Aliče Runjić i polako nas uvodi u čudesnu priču. Tajnica Udruge najbolje zna što su sve štićenici “Srca” prošli prije negoli su slobodno pustili glasove. I prije negoli su, evo, dogurali do “headlinera” na Festivalu
koji – grad domaćin možda i jest malen ali je program svjetski – priznaje samo ono najbolje.

Izlazak na pozornicu njima je nezamjenljiv osjećaj
– Trebalo im je neko vrijeme da se opuste, da se, baš kao pravi pjevači, nauče nositi s tremom. Znalo je u počecima biti i proljeva i napadaja panike, ali sada je sve to iza njih, te im izlazak na pozornicu predstavlja nezamjenjivo zadovoljstvo – objašnjava gospođa Runjić. Glazbenu radionicu vodi Mario Bavčević, a svi polaznici su – dobrovoljci. Nikoga se, naime, ni na što ne prisiljava. Ipak, četvrtina članova “Srca” izabrala je glazbu. I to ne bilo kakvu glazbu, nego samo – domaću. Ništa Beyonce, Rihanna i Jay-Z, u “Srcu” se sve trese od ritmova i hitova Jelene Rozge.
– Teško mi je to racionalno objasniti, jer bi glazba trebala biti univerzalna, no oni naprosto ne podnose stranu glazbu. Domaće stvari praktično sve slušaju, od Gibonnija i Rozge, pa sve do Tome Bebića, ali kad čuju nešto strano, onda je to ajme! – govori Aliče Runjić, svjesna kako je ovo jedan od onih slučajeva kada je o ukusima bespredmetno razgovarati.

Pripremaju mjuzikl
Cerebralci iz “Srca” već su nastupili na Gripama, iza njih je i koncert u Domu HV-a u Lori, a pred njima – evo ekskluzive – pravi pravcati mjuzikl. Probe se zahuktavaju, Slavko Sobin se prihvatio režije, a premijera bi se, i to u splitskom HNK-u, trebala dogoditi u prosincu, u povodu Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom. – Mjuzikl će biti nešto posebno. Koristit ćemo postojeće songove, ali će cjelina biti originalna. Ne mogu vam opisati koliko se naši štićenici, ma zapravo pravi pjevači, vesele toj izvedbi – veli naša sugovornica.
A pjevači, u ovom slučaju osobe u rasponu od 18 do 30 godina, posebno guštaju u dodiru s gitarama. Rock okruženje, na stranu Rozga i Huljićev melos, najviše im godi. Pa ćemo ih tako i večeras vidjeti u pravom rokerskom elementu. A možda se i Leo Hajder, momak iz dubine “Srca”, pridruži superfinalistima u kategoriji električne gitare i pokaže da je za dobru svirku prije svega potrebna dobra volja.
– Znate što je još posebno važno? Da ovaj put mi sudjelujemo u humanitarnoj akciji, da mi pomažemo drugima (prva večer “Omiš Guitar Festa” humanitarnog je karaktera, a prihod ide Udruzi “Agape”, op. a.), a ne da uvijek drugi pomažu nama – zaključuje Aliče Rrunjić.

A za sve one koji ih nisu slušali ili bi htjeli “ponoviti gradivo” – naša preporuka je da poslušate i pogledate snimku koncerta na Gripama održanog 27.11.2011. a zatim i ostale materijale objhavljene na njihovom YouTube kanalu (www.youtube.com/user/udrugasrce).

Skip to content