Ima li uspješnih žena s invaliditetom na tržištu rada?

okrugli stol zeneDanas je, u organizaciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i suorganizaciji UNDP-a, Mreže žena s invaliditetom SOIH-a i Mreže slijepih žena Hrvatske održan okrugli stol na temu „Uspješne žene s invaliditetom na tržištu rada – ima li ih u RH?“. Dvoranu hotela Dubrovnik ispunilo je mnogo uspješnih žena s invaliditetom a njih šestero je izlagalo svoju životnu priču. O borbama, izazovima, uspjesima i padovima pričale su Marina Habijanec, Nikolina Pavlović, Kristina Dračić Švec, Tanja Šupe, Sanja Fališevac, Antonija Moric. One su svojim glasom predstavljale puno veći broj žena koje svakodnevno ulažu nadprosječan trud kako bi se uklopile u društvo i kako bi uklopile društvo u svoj život. One su dokaz napretka, senzibilizacije i uloženog truda mnogih udruga i organizacija da naše društvo bude društvo jednakih mogućnosti, pristupačnosti i razumnih prilagodbi.
Nakon izlaganja, u kratkoj raspravi dotakla su se još uvijek neriješena pitanja kao što je nizak stupanj obrazovanja žena s invaliditetom, otvorena diskriminacija pri zapošljavanju, podrške kolektiva na radnom mjestu, neprikladnost Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom…
Žene s invaliditetom čvrsto stoje pri svojem uvjerenju kako ne žele osao na temelju spola ili invaliditeta već na temelju obrazovanja i sposobnosti jer kako ej to S. Fališevac istaknula „Radim i ne osjećam se hendikepirano. Radim na drugačiji način – ali radim!“.
Završne riječi svih bez iznimke imale su notu optimizma i ponosa na dosadašnja postignuća što najbolje opisuju riječi MarineHabijanec „Najvažnije su prepreke koje osoba sama sebi stavlja, a vanjske prepreke se uvijek mogu nekako preći.“.

Skip to content