Zbog dosta bizarnog propusta Ministarstva, 450 invalida ostaje bez asistenata. Neven je jedan od njih

Najmanje 450 invalida za desetak dana ostaje bez osobnih asistenata. Kako u razgovoru za Telegram tvrdi Zorana Stevanović iz zagrebačkog društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, krajem sljedećeg tjedna, odnosno 28. listopada, završava jednogodišnji projekt koji financira Europski socijalni fond.

“Novi ugovori s asistentima neće moći biti potpisani jer Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje još uvijek vodi tehnička ministrica Bernardica Juretić, nije na vrijeme raspisalo natječaj za nastavak projekta”, objašnjava gospođa Stevanović. Ministarstvu socijalne politike i mladih proteklih tjedana poslala je nekoliko upita, no nije dobila nikakav odgovor. I Telegram je danas, u nekoliko navrata, pokušao kontaktirati Ministarstvo, no do zaključenja ovoga teksta nisu se javili. Iako smo prvi upit poslali još jutros.

Natječaj mora biti otvoren najmanje mjesec dana

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Tomašković tvrdi da je novac iz europskih fondova osiguran. “No on se neće iskoristiti jer očito nije napravljena natječajna dokumentacija. Nedavno smo primili odgovor Ureda za provedbu europskih projekata u kojem piše da će natječaj biti otvoren u listopadu ili studenom”, objašnjava. Ukoliko natječaj doista bude raspisan u sljedećih mjesec dana, osobni asistenti na posao se neće vratiti barem šest mjeseci.

“Natječaj mora biti otvoren barem mjesec dana. Nakon toga slijedi evaulacija pristiglih projekata, zatim mora proći određeno vrijeme za potpisivanje ugovora i pripremni. Uostalom, natječaj za prošli projekt otvoren je u veljači 2015. godine, a s njegovom provedbom počelo se krajem listopada prošle godine. Dakle, prošlo je gotovo osam mjeseci”, završava Goran Tomašković.

Priča Nevena, novinara iz Zagreba

“Uvijek govorim kako je Hrvatska zemlja u kojoj me ništa ne smije iznenaditi”, kaže Neven Jurina Tomić, 35-godišnji novinar iz Zagreba. Neven ima cerebralnu paralizu i polupokretan je. Kod kuće se kreće uz pomoć štaka, a izvan svoga doma koristi invalidska kolica.

U rodnoj Rijeci završio je redoviti program osnovne i srednje škole, a u Zagrebu je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Trenutno studira pedagogiju na Filozofskom fakultetu, živi u studentskom domu i vodi specijaliziranu emisiju za osobe s invaliditetom na Z1 televiziji.

Prije godinu dana ostvario je pravo na osobnog asistenta. Tada je upoznao diplomiranog kineziologa Gorana. “On mi je promijenio život. Odjednom više nisam morao druge studente u domu moljakati za pomoć. Imao sam čovjeka koji mi je bio na raspolaganju četiri sata dnevno”, kaže Neven.

Asistenti bez fiksnog radnog vremena

Goran mu je svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, pomagao u nabavci, pospremanju sobe i u osobnoj higijeni. “Znao sam ga zamoliti da mi pomogne u pisanju sinopsisa za emisiju. Ja sam diktirao, a on je tipkao”. Njegov osobni asistent nije imao fiksno radno vrijeme, a termine su dogovarali dan prije.

Na poslu se Goran nije ponašao kao klasičan zaposlenik, nikada nije gledao na sat, nego je Nevenu često pravio društvo i izvan radnog vremena. “Sjećam se kako sam jednom iznenada dogovorio sastanak s potencijalnim gostom za emisiju. Nazvao sam Gorana, zamolio ga da mi uleti na dva sata.

Studentica socijalnog rada

Nisam mu morao puno objašnjavati. Odvezao me bez pitanja”, objašnjava. Neven ne može zamisliti da, kako kaže, odjednom ostane bez pomoći, ali i čovjeka koji ga je dobro upoznao. ” Iskreno, ne da mi se nekome drugome ponovno objašnjavati svoje potrebe”, kaže.

Martina Sopta ima 20 godina i studira socijalni rad na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Od rođenja je visokoslabovidna i boluje od cerebralne paralize. “Zahvaljujući isključivo enormnom trudu svojih roditelja završila sam osnovnu i srednju upravnu školu u Zagrebu. Oni su me svakoga dana vodili u školu i pomagali mi oko učenja.

Socijalni rad sam upisala jer me uvijek privlačilo pomaganje ugroženim kategorijama. Osim toga, kroz život sam se susretala s raznim socijalnim službama”, započinje Martina. Ova djevojka je prije godinu dana preko Udruge slijepih Zagreb također ostvarila pravo na osobnu asistenticu. Upoznala je 52-godišnju gospođu Danicu, ženu koja joj je proteklih godinu dana četiri sata dnevno pružala pomoć u kući.

Osjećala se zaštićenom

“Do tada je gospođa Danica bila nezaposlena i nije imala iskustva u radu sa slijepim osobama”, kaže. U međuvremenu se navikla na specifične potrebe slijepih. Pomagala joj je u pripremanju ispita, čitala joj je skripte i provjeravala znanje. Ponekad joj je skuhala ručak, naučila je novim kućanskim poslovima i s njom odlazila doktorima.

“Roditeljima je puno značio njezin boravak u našoj kući. Znali su da me ostavljaju na sigurnom. Mogli su se barem četiri sata dnevno posvetiti svojim poslovima”, objašnjava Martina. Onda je odjednom, prije otprilike dva tjedna, Martina doznala da bi njihovo druženje moglo završiti.

“Ne znam kako je gospođa Danica prihvatila činjenicu da će ponovno ostati bez posla, ali ja sam se osjećala katastrofalno. Nije mi jasno kako netko može zeznuti projekt koji donosi korist svima, i osobama s invaliditetom i nezaposlenima, a državnu ne košta niti kune”, završava Martina.

Konstantna odgoda natječaja

Zorana Stevanović iz zagrebačkog društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom CeDePE Ministarstvu socijalne politike i mladih proteklih tjedana poslala je nekoliko upita. Do sada nije dobila nikakav odgovor. Njezina udruga prošle godine ostvarila je pravo na sredstva u iznosu od 739 tisuća kuna.

“S tim smo novcem zaposlili 14 osobnih asistenata koji su pomagali našim članovima. Tim ljudima sad ne mogu odgovoriti hoće li nastaviti radom ili dobiti otkaz”, kaže. Tvrdi da je natječaj za nastavak projekta trebao biti raspisan do kraja lipnja ove godine. Kada se to nije dogodilo, iz Ministarstva su udrugama poručili da će se to dogoditi u srpnju ili kolovozu. I to je bio zadnji odgovor koji je njezina udruga dobila.

Članak je u potpunosti prenesen s portala www.telegram.hr a autorica je Rašeljka Zemunović.

Skip to content