U Petrinji potpisan Protokol o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima

Potpisivanje protokolaU Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji, u utorak 9. lipnja održan je Okrugli stol u sklopu projekta Osnaživanje obitelji djece s teškoćama u razvoju, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Na Okruglom stolu je nakon kratkog predstavljanja projektnih rezultata i naglašavanja važnosti neophodnih socijalnih usluga koje se pružaju obiteljima djece s teškoćama u razvoju, potpisan Protokol o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Protokol reformskog karaktera potpisali su i time potvrdili podršku na regionalnom i gradskom nivou, u ime Sisačko – moslavačke županije zamjenik župana Milan Piletić, ispred Grada Siska gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ispred Grada Petrinje gradonačelnik Darinko Dumbović, te ispred Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije predsjednica Samira Spoja.

Glavna svrha potpisivanja Protokola je daljnja, kako financijska i institucionalna podrška županije Sisačko –moslavačke, Grada Siska i Grada Petrinje, tako i podrška u pružanju socijalnih usluga u zajednici.

image00008Nositelj projekta Osnaživanje obitelji djece s teškoćama u razvoju  je Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, dok su projektni partneri Centar za rehabilitaciju Zagreb  podružnica Sloboština, Udruga invalida Križevci, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Projekt  je u uvodnom djelu Okruglog stola predstavila njegova voditeljica Martina Jurišić, dok je u nastavku Aleksandra Milković, tajnica i stručna voditeljica Udruge, prezentirala rezultata projektnih aktivnosti Male kuće.

U sklopu Projekta educirani su stručnjaci i formirana  su 3 multidisciplinarna tima u Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, kako bi mogli realizirati projektne aktivnosti, socijalne usluge patronaže, individualna savjetovanja. Timovi su održali tematske radionice za roditelje u svrhu upoznavanja i educiranja o novim metodama rehabilitacije, te su osnovani dnevni centri s ciljem pružanja usluge tzv. „odmora od skrbi“. Odmor od skrbi daje priliku roditeljima djece s teškoćama u razvoju da što kvalitetnije organiziraju radne i obiteljske obaveze, dok djeca  kroz korisnu okupacijsku terapiju provode vrijeme u dnevnim centrima pod vodstvom educiranih stručnjaka.

U suradnji sa stručnjacima Centra za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština, predstojnicom podružnice mr.sc.Teodorom Not, koordinatoricom na projektu CRZ-a Gordanom Karlovčan prof. reh., i mr. spec. Tamarom Kralj,  kliničkim psihologom, provedi se edukacija i supervizija stručnjaka. Zahvaljujući prijenosu dobre prakse Centra za rehabilitaciju Zagreb, navedeni stručni tim osigurao je zavidnu kvalitetu rada uključenih stručnjaka u sve 3 županije u kojima se projekt provodi.

image00006 (1)Svi potpisnici Protokola imali su samo riječi pohvale za rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Male kuće, te su emotivno i upečatljivo podržali projekt što je pružilo moralnu satisfakciju zaposlenicima udruge i roditeljima djece s teškoćama u razvoju na strpljenju i uloženom trudu. Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, također je poduprla i projekt Male kuće pod nazivom Soba čuda, koji će djeci i udruzi osigurati sobu za senzornu integraciju i terapiju. I još je jednu dobru vijest gradonačelnica Ikić Baniček iznijela na Okruglom stolu. Najavila je spremnost Grada Siska da Udruzi financira neophodno potrebnog logopeda.

Čestitamo Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko –moslavačke županije na uspješno odrađenom poslu i postignutom rezultatu te odličnoj  organizaciji u provođenju vrlo važne projektne aktivnosti.

(Fotografije su preuzete s Portala 53 i službenih stranica Gradaimage00014 Siska)

 

 

 

 

 

image00029image00002image00025

 

image00016

Skip to content