naslovna

TREĆA KONFERENCIJA ŽENA S INVALIDITETOM – „NASILJU – NE I NE…“

U srijedu, 18. prosinca u Hotelu International, održana je Treća konferencija za žene s invaliditetom ‘Nasilju- NE i NE’ koju je organizirao SOIH i  SOIH –Mreža žena s invaliditetom.

Ispred SOIH-a sve je uvodno pozdravila Marica Mirić  i kazala kako je tema konferencije prisilna sterilizacija žena s invaliditetom, spolno i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom. Okupljenima koji su došli iz cijele Hrvatske obratio se i predsjednik SOIH-a doktor Zorislav Bobuš koji je naglasio da u svim postupcima odlučivanja, u svim tijelima trebaju biti uključene osobe s invaliditetom.

– Konferencija se održava svake druge godine, a cilj je prikazati izvješće Posebne izvjestiteljice UN-a o pravima osoba s invaliditetom vezano uz sterilizaciju djevojka i žena s invaliditetom, prikazati s kojim se poteškoćama susreću žene s invaliditetom pri ostvarivanju prava na reproduktivno i spolno zdravlje, a isto tako želimo prikazati postupke i propise kako se žena treba zaštititi. Pomaka ima jer obitelj više ne odlučuje o sterilizaciji, nego to radi sud, neke prekršajne odredbe sada su u Kaznenom zakonu, unaprijeđen je Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji, unaprijeđeni su Protokoli o postupanju kod obiteljskog nasilja i Protokol u slučaju seksualnog zlostavljanja. Najveći pomak je ratificiranje Istanbulske konvencije, otvaraju se tri nova skloništa za žene žrtve nasilja i bit će u potpunosti pristupačna ženama s invaliditetom. Kada govorimo o zdravlju i reproduktivnom zdravlju žena, veliki problem je još uvijek nepristupačnost ambulanti, ginekološki stolovi još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri pristupačni, iako i ‘zdrava žena’  može dostojanstvenije obaviti pregled na pristupačnom stolu. Mamografski aparati nisu prilagođeni, posebice ne ženama u invalidskim kolicima jer se aparat ne nalazi u visini sjedećeg položaja. Nedovoljno je i znanje medicinskog osoblja o ženama s invaliditetom, a po pitanju poroda imamo pozitivna iskustva žena – kazala nam je Marica Mirić ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Rad SOIH – Mreže žena s invaliditetom predstavila je njezina predsjednica Gordana Jurčević.

– SOIH – Mreže žena s invaliditetom nastala je 2001. godine i od tada promiče jednake mogućnosti i zaštitu žena s invaliditetom u svim segmentima života, potiče i provodi njihovo osnaživanje koje je od izuzetne važnosti, ostvarivanje prava na život bez diskriminacije i nasilja.  Okuplja članice iz cijele Hrvatske i svih vrsta invaliditeta – kazala je Jurčević i dodala  kako SOIH-SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja, SOIH jednako tako ima veliku važnost u sprječavanju nasilja nad ženama s invaliditetom, ali i u pružanju podrške kada do njega ipak dođe.

Prezentaciju na temu Žene s invaliditetom – suzbijanje seksualnog nasilja održala je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

– Što se tiče žena s invaliditetom, Ured postupa u područjima suzbijanja nasilja, vezano uz rad i zapošljavanje, zdravlje ali isto tako i poštivanje doma i obitelji. Po pitanju nasilja nad ženama problem je smještaja i uglavnom se zlostavljane žene smještaju u domove za starije ili u neki oblik stanovanja koji je kratkog roka, uglavnom žrtve nalaze smještaj kod prijatelja jer sustav nema rješenje.

I dalje su razlozi neprijavljivanja nasilja ovisnost o nasilniku, ekonomska ovisnost, nepovjerenje u sustav, teškoće u dokazivanju nasilja, zbog nedostatka edukacije što je nasilje i nepristupačnosti skloništa.

Potrebno je osnažiti žene s invaliditetom, žrtve su među nama, nasilnici su među nama i dokle god se nasilje ne prijavljuje neće biti stvarnih promjena.  Žena s invaliditetom u Hrvatskoj ima više od dvjesto tisuća i 66 posto njih su žene niskog obrazovanja i taj postotak se kroz godine gotovo ne mijenja. Naše preporuke su podupiranje edukacije na svim razinama,  komuniciranje specifičnosti oštećenja, treba uspostaviti paletu usluga i osnažiti žene, nužna je psihološka podrška, osiguravanje pristupačnosti stambenog prostora, nužna je međuresorna suradnja i suradnje s civilnim društvom – kazala je, uz ostalo, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Na konferenciji su prikazani rezultati Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja i predstavljena je knjiga ‘Prestanak prisilne sterilizacije žena i djevojaka s invaliditetom’ u kojoj je prisilna sterilizacija opisana kao situacija kada je taj postupak poduzet bez znanja, suglasnosti ili ovlaštenja osobe koja je podvrgnuta zahvatu i kada se događa bez ozbiljne prijetnje i rizika za zdravlje. Predstavlja  životnu kaznu, gubitak i izdaju za žene i djevojke s invaliditetom, uz to može uzrokovati  ozbiljne zdravstvene posljedice.

Konferencija je ponudila brojne prezentacije, panel rasprave i radionice, a sve s ciljem poboljšanja položaja žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, suzbijanja nasilja i pronalaženja mogućnosti unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom.

Skip to content