Naslovna

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Dana 24. listopada obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dječje paralize. Dječja paraliza je zarazna bolest uzrokovana poliovirusom, koja uglavnom zahvaća malu djecu. Kako se virus smanjio na vrlo ograničene dijelove svijeta, komunikacijski se obrasci Globalne inicijative za iskorjenjivanje dječje paralize usmjeravaju na skrbnike kako bi ih dodatno educirali o prednostima cjepiva.

Unatoč naporima, dječja paraliza i u 2023. godini ostaje endemična u dvije zemlje, odnosno Afganistanu i Pakistanu. Sve dok se prijenos poliovirusa ne prekine u tim zemljama, sve zemlje ostaju u opasnosti od uvoza poliomijelitisa, a to se posebno odnosi na ranjive zemlje sa slabim javnim zdravstvenim uslugama i uslugama imunizacije.

Niske razine imuniteta i nadzora ostavljaju i dalje zemlje kao što su Burkinu Faso, Eritreju, Senegal i mnoge druge u opasnosti od povratka dječje paralize. Kako bi se osiguralo da svaka zemlja ostane slobodna od dječje paralize, neophodno je svakom djetetu omogućiti cjepivo protiv dječje paralize i pojačati nadzor bolesti. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize nastavlja podržavati aktivnosti u borbi protiv prijenosa poliovirusa te zahvaljuje svima koji svakodnevno doprinose toj borbi na području Republike Hrvatske i svijeta.

Više o borbi Globalne inicijative za iskorjenjivanje dječje paralize možete pročitati na stranici: https://polioeradication.org/.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Skip to content