Naslovna

Prva regionalna radionica održana u Trogiru 16. i 17. listopada

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je za udruge članice prvu u nizu radionica u okviru prijelaznog pripremnog razdoblja za uključivanje u sustavne podrške Nacionalne zaklade. Tim su povodom udruge članice informirane o načinima provedbe i praćenja ESF+ projekata te o sustavnoj podršci Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Radionica je održana u Trogiru 16. i 17. listopada, gdje su nam se pridružili predstavnici udruga članica iz CeDePe-a Zagreb, Udruge tjelesnih invalida TOMS, Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Udruge osobe s invaliditetom Split, Udruge tjelesnih invalida Zadar i Udruge Sunce iz Makarske.

Za predstavnike Saveza i udruga članica organiziran je obilazak Udruge tjelesnih invalida TOMS koja svoje prostorije ima na različitim lokacijama u gradu Trogiru, a u kojima se organiziraju aktivnosti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom. U obilasku smo imali prilike vidjeti i uredske prostorije Udruge. Isto tako, predsjednik Saveza i Udruge tjelesnih invalida TOMS, Ivica Bašić, upoznao je predstavnike Saveza i udruga članica s konceptom socijalnog poduzetništva u buffetu Leptir, u kojemu rade osobe s invaliditetom. Nakon toga, uz stručnog smo vodiča obilazili grad Trogir te su nam predstavljene najvažnije znamenitosti grada Trogira.

Direktorica Mirjana Markovinović informirala je predstavnike udruga članice o sustavnoj podršci Nacionalne zaklade, zakonodavnom okviru, projektima od interesa za udruge te godišnjem planu objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2023. godinu. Voditeljica projekata, Dolores Kujek, predstavnike je udruga članica obavijestila o zaključcima dosadašnjih sastanaka o osobnoj asistenciji te je održala izlaganje o vidljivosti u kontekstu EU fondova i dokaznoj dokumentaciji uz mikropodatke u ESF-u. Nadalje, suradnica Suzana Cigetić udruge članice je informirala o obračunu plaća, drugog dohotka i putnog naloga. Isto tako, podsjetila je na Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te RNO-u.

Nakon održanih edukacija, predstavnici udruga članica su s predstavnicima Saveza razmijenili izazove s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju. Svaki predstavnik udruge članice naveo je broj zaposlenih, broj osobnih asistenata kojima će pružati podršku kao pružatelj usluge te svoje izvore financiranja. Povela se rasprava o važnosti pridržavanja zaštite na radu osobnih asistenata te pravnim posljedicama u slučaju nepridržavanja. Isto tako, predstavnici udruga članica iskazali su potrebu da o navedenim temama i dalje razmjenjuju iskustva s predstavnicima Saveza što će nastaviti već na drugoj planiranoj regionalnoj radionici u Rijeci.

Skip to content