Robot u Zagrebu

Kazališna grupa Udruge cerebralne paralize Istarske županije gostuje u Zagrebu u srijedu 22.3.2017. sa Forum predstavom Robot. Predstava je postigla veliki uspjeh u rujnu 2016. u Istarskom narodnom kazalištu u sklopu MKFM-a (Međunarodni kazališni festival mladih).
Predstava će se održati u 14 sati na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Savska 77, predavaona 308, 3. kat (lift je dostupan).
O čemu se radi u predstavi? Kona ima 15 godina i tipična je djevojčica: poželjna u društvu, simpatična, karizmatična. Oduvijek je voljela robote i robotiku, otkada je krenula u vrtić zanimanje su joj privukle te metalne stvarčice koje kao da nisu sa ovoga svijeta. Završila je osnovnu školu. Pred njome je vrlo važna odluka, odluka o upisu srednje škole. Želja joj je upisati srednju školu uz koju bi se kasnije mogla baviti robotikom i koja joj omogućuje zaposlenje u istom području. Međutim, susrela se sa jednim problemom kojega prije nije primjećivala, nije joj toliko odlučivao o životu. Naišla je na neodobravanje od strane roditelja koji smatraju kako jednoj djevojci nije mjesto u branši koja je „predviđena“ za muškarce.

Što su to rodne odredbe? Zašto se kroz njih identificiramo? Kako one utječu na društvo i pojedinca? Koliko je svatko od nas rodno uvjetovan? Koja ja je naša uloga u društvu s obzirom na spol? Jedna su od pitanja kojima smo se bavili kroz proces stvaranja forum predstave. Danas se s rodnim ulogama i spolnim stereotipima susrećemo konstantno. Prihvatili smo ih kao veliki dio svoje kulture tako da ih više ne primjećujemo. Počevši od boja pidžamica koja se kupuju novorođenoj djeci pa sve do podjela poslova u kući. Krajnje je vrijeme da osvijestimo što se oko nas događa, čime se ova predstava prvenstveno i bavi: upoznavanje pojedinca s činjenicom da rodne uloge postoje u svim sferama naših života.

Svi sudionici procesa forum kazališta ujedno su i članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Sasvim dovoljno da se u srijedu vidimo na Učiteljskom fakultetu.

Glumci: Vid Bonča, Zoja Bulešić, Mare Bulešić, Dominik Janović, Ana Hrvatin, Ivana Vrekalić
Voditelji: Roberta Stevanović i Karlo Stipić
Jokeri: Karlo Stipić i Vid Bonča
Scenograf: Valent Hrvatin

 

Skip to content