Predstavljen fond za civilno društvo EGP-a i Kraljevine Norveške

logo_NZRCDeea-ngSvečanost predstavljanja fonda za civilno Društvo u sklopu fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održana je 2. srpnja 2014. godine u hotelu ”Dubrovnik” u Zagrebu. Naime, Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island od 1994. godine financiraju projekte u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske razlike unutar Zajednice, te ojačala bilateralna suradnja između zemalja članica.Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva akreditirana je za provedbeno tijelo fonda EGP i Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj za područje civilnoga društva, za koje je osiguran iznos od 1,3 milijuna eura za financiranje projekata organizacija civilnoga društva.

U okviru fonda bit će podržano nekoliko područja djelovanja, za koja će se od 18. kolovoza 2014. godine raspisati natječaji ili pozivi za iskaz interesa, a to su:

1. Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici,

2. Modeli i mehanizmi za ulaganje u održivost organizacija civilnoga društva koje se bave ljudskim pravima i zagovaranjem,

3. Demokratizacija i razvoj civilnoga društva,

4. Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama,

5. Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj.

Nakon prijave sudionika, svečanost je započela pozdravnim riječima upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetane Plavše-Matić koja se u nekoliko uvodnih rečenica osvrnula na nove mogućnosti koje Hrvatskoj pruža fond za civilno društvo u sklopu fondova EGP-a i Kraljevine Norveške, te pozvala organizacije civilnoga društva da se odazovu, priključe i iskoriste podršku koja se kroz fond pruža.

Na svečanosti predstavljanja fondova govorili su gosti predavači Erik Frimannslund Brede ispred Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, zatim Michaela Lednova ispred Ureda za financijske mehanizme, te Lillian Solheim ispred Norveškog helsinškog odbora.

Uz pozdravne riječi nazočnima, u svojem izlaganju g. Brede obavijestio je prisutne kako je u travnju 2014. godine Republika Hrvatska potpisala dokument o suradnji s EGP-om i Kraljevinom Norveškom unutar programa fonda za civilno društvo koji se ovom prilikom i predstavlja. Prema riječima g. Bredea, kroz ovaj fond EGP i Kraljevina Norveška prvenstveno žele potaknuti razvoj stabilne demokracije neprofitnih organizacija i aktivno sudjelovanje civilnog društva u Republici Hrvatskoj.
Naime, u sklopu predstavljenog fonda koji se provodi u razdoblju od 2009. do 2014. godine sudjeluje ukupno 16 zemalja potpisnica dokumenta o suradnji, pri čemu je Republika Hrvatska posljednja zemlja obuhvaćena kroz fond.
G. Brede se ovom prilikom ujedno i zahvalio nazočnima na dolasku i pozvao na sudjelovanje u osmišljavanju  i provođenju projekata financiranih iz fonda.

U nastavku svečanosti, uslijedilo je izlaganje gđe. Lednove koja je nazočne detaljnije upoznala s visinom financijskih sredstava namijenjenih Republici Hrvatskoj. Kao što se moglo čuti, od ukupnog iznosa vrijednosti fonda iznos od 159,6 milijuna eura izdvojen je za organizacije civilnoga društva, od čega je iznos od 1,3 milijuna eura namijenjen Republici Hrvatskoj. Prema riječima gđe. Lednove, jedan od važnijih ciljeva pružanja podrške kroz fond je smanjenje nejednakosti između organizacija civilnoga društva, te njegovanje bilateralnih odnosa. U svojem izlaganju, gđa. Lenova naglasak je stavila na jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva što se prije svega odnosi na jačanje i edukaciju sektora i potreba istih, te pozvala predstavnike organizacija civilnoga društva Republike Hrvatske da provedu stratešku procjenu potreba civilnoga društva koja će iznjedriti kvalitetne projektne prijedloge.

Nadalje, uslijedilo je izlaganje gđe. Solheim, koja je ovom prilikom čestitala Republici Hrvatskoj na uključenju u program fonda, te u kratkim crtama predstavila iskustva u provođenju projekata i aktivnosti organizacija civilnoga društva grada Helsinkija. Prema riječima gđe. Solheim, dobro ustrojeno civilno društvo temelj je prave demokracije, a mogućnosti koje se Republici Hrvatskoj kroz fond nude su nova iskustva, praksa, legitimitet, stvaranje novih partnerstava, te stjecanje novih spoznaja.

Po završetku izlaganja, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić zahvalila se gostima na sudjelovanju, te nazočnima obznanila datume kada će se raspisati natječaji za prijavu projekata financiranih iz ovoga fonda, a to su:

1. Solidarnost u društveni kapital u lokalnoj zajednici (u trajanju do 3 mjeseca) – 18. kolovoz 2014.

2. Demokratizacija i zaštita ljudskih prava (u trajanju od 12 do 18 mjeseci) – 1. tromjesečje 2015.

3. Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade (u trajanju do 6 mjeseci) – 2. tromjesečje 2015.

Prema riječima upraviteljice, ovi fondovi pripomoći će razvoju projekata koji se bave pitanjima vezanim uz promicanje i zaštitu ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i govora mržnje, razvoja solidarnosti u lokalnim zajednicama, djelovanju djece i mladih te iznalaženju modela neovisnog ulaganja u održivost organizacija civilnoga društva koje se bave ljudskim pravima u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o fondu možete pronaći na internetskim stranicama EEA Grants i NGO Partnership Portala, te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA              Nzrcd-egp2

Skip to content