Naslovna

Predstavljanje publikacije „Seksualnost i osobe s invaliditetom“

Dana 2.5.2023. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize je sudjelovao na predstavljanju publikacije „Seksualnost i osobe s invaliditetom“ doc. dr. sc. Marka Buljevca. Publikacija je nastala na inicijativu Ureda pravobraniteljice osoba s invaliditetom, a kao rezultat višemjesečnog istraživanja među osobama s invaliditetom i zaposlenicima sustava formalne podrške.

Predstavljanje je otvorila zamjenica pravobraniteljice osoba s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević s pozdravnim riječima svim okupljenima. Potom se pravobraniteljica osoba s invaliditetom Anka Slonjšak obratila svima okupljenima putem video poruke kroz koju je naglasila potrebu za otvorenim razgovorima o ovoj vrlo bitnoj temi koja direktno utječe na kvalitetu života osoba s invaliditetom.

Zatim je jedna od recenzentica publikacije, prof. dr. sc. Kristina Urbanc dala svoj osvrt na problematiku neosiguravanja prava na seksualnost osoba s invaliditetom. Naglasila je kako se o ovoj temi govori tek od 60ih godina prošlog stoljeća, a kao neke od ključnih problema naglasila je osiguravanje prava na privatnost osoba s invaliditetom, problem etike međuljudskih odnosa te etike uključivanja.

Potom je sam autor publikacije doc. dr. sc. Marko Buljevac predstavio cjelokupno istraživanje i rezultate koji su iz njega proizašli. Naglasio je kako navedenim istraživanjem naglasak nije stavljen na sam čin seksualnog odnosa već na vrednote dostojanstva, integriteta i autonomije osoba s invaliditetom. U istraživanju je sudjelovalo 118 punoljetnih osoba s invaliditetom s poslovnom sposobnošću i 153 zaposlenika sustava formalne podrške koji su ispunjavali anonimne upitnike kojima su istražene perspektive osoba s invaliditetom o seksualnosti i pravu na seksualnost te perspektive zaposlenika sustava formalne podrške o seksualnosti i pravu na seksualnost osoba s invaliditetom.

Na kraju predstavljanja otvorena je rasprava za sudionike te su tu priliku iskoristili mnogi koji su istaknuli neke ključne probleme u našem društvu te ukazali na izazove pred kojima se nalazimo. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama POSI: Poveznica

Skip to content