Naslovna

Konferencija za voditelje udruga osoba s invaliditetom

Uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u okviru provedbe treće godine Programa „Socijalizacija, edukacija i rekreacija OSI“ Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održao je 24. travnja 2023. godine Konferenciju za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

U ime Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize na konferenciji je sudjelovala i podržala izvršna direktorica HSUCDP, Mirjana Markovinović.

Uz pozdravni govor predsjednice HSUTI-a Jozefine Kranjčec,  sudionicima se obratila i državna tajnica Margareta Mađerić, te saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je i otvorila Konferenciju.

Margareta Mađerić, državna tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji I socijalne politike u pozdravnom obraćanju je pohvalila dosadašnju uspješnu suradnju s HSUTI-em koji svojim radom potiče promjenu politika i zakona te prilagodbu programa i projekata, sve kako bi se osigurao što veći standard i kvaliteta života osoba s invaliditetom u svim dijelovima RH.

Mađerić je podsjetila kako je Ministarstvo početkom travnja raspisalo trogodišnji poziv “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.” vrijedan 6,2 milijuna eura, a u sklopu kojih je 3,2 milijuna eura predviđeno za financiranje posebnog prioriteta pod nazivom “Programi usmjereni djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom”. U travnju je, također objavljen godišnji plan objave otvorenih i ograničenih poziva sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda te su u ovoj godini planirala dva za HSUTI zanimljiva poziva, ukupne vrijednosti 103 milijuna eura.

Zastupnica Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, napomenula je kako je HSUTI u ovogodišnjem Programu sveobuhvatno uključio ono što je interes svih osoba s invaliditetom – trenutno, Zakon o osobnoj asistenciji te pozvala zainteresirane da se uključe svojim prijedlozima i komentarima kako, u drugom čitanju, ne bi bilo velikih nedoumica i problema koji se nisu stigli raspraviti.

U sklopu Programa u nastavku Konferencije predstavljena su zanimljiva I interaktivna izlaganja; Predstavljanje Zakona o osobnoj asistenciji – Zvjezdana Bogdanović, MROSP, Predstavljanje Pilot projekta ”Razvoj i uspostava usluge pružatelja osobne asistencije osobama s invaliditetom na radnom mjestu” – Petra Herak, ZOSI, Regulacija rada pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika – Ivana Benjek, MZO, Izrada rebalansa financijskog plana u neprofitnim organizacijama – Hajdica Filipčić, MF,Pružanje usluge osobne asistencije u Sloveniji – Iztok Suhadolnik, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Izmjene Zakona o radu – Luka Keller, HSUTI, te Odnosi kao izvor frustracije – prof.def. Ankica Ivančan.

Skip to content