Naslovna

Online radionica za provoditelje projekata ACF Hrvatska

ACF Hrvatska je 3.2.2022. s početkom u 10 h organizirao online radionicu za provoditelje projekata ACF Hrvatska s fokusom na monitoring, evaluaciju i procjenu društvenog utjecaja djelovanja organizacija civilnog društva. Svrha radionice je bila produbiti znanja sudionika o tome kako postaviti i provesti koherentan, pregledan i prohodan sustav praćenja i vrednovanja uspješnosti organizacija civilnog društva – kako u odnosu na ciljane društvene promjene, tako i u odnosu na održivost same organizacije.

Radionicu je otvorila Slađana Novota iz udruge SMART kao predstavnika ACF Hrvatska te je pozdravila sve sudionike radionice i najavila raspored rada. Potom je Marina Škrabalo iz Zaklade SOLIDARNA predstavila sudionicima kako postaviti djelotvoran i prohodan sustav praćenja i vrednovanja te pozvala sudionike da u chat napišu jednu korisnu i jednu štetnu stranu evaluacije. Evaluacija je definirana kao sustavna procjena operacije i/ili ishoda određenog programa ili politike, u usporedbi s nizom eksplicitnih ili implicitnih standarda, u svrhu doprinosa poboljšanju određenog programa ili politike. Naglašene su i specifičnosti monitoringa i evaluacije, a to su svrha, predmet istraživanja, istraživački kontekst, primjena, publika i metodologija.

Svoj stručni doprinos radionici dao je i Stjepan Mikec, stručnjak za procjenu društvenog učinka iz ACT Grupe kroz prikazivanje načina mjerenja i tumačenja društvenog utjecaja. Utjecaj se pritom definirao kao naš doprinos u ukupnoj promjeni. Kroz prezentaciju prikazane su i različite dimenzije utjecaja. Nakon toga sudionici radionice su podijeljeni u grupe u kojima su na konkretnom  primjeru vježbali stečena znanja. Radionica je završila u 12 sati.

Skip to content