Naslovna slika

Online konferencija „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“

Dana 25.11.2020. na Zoom platformi je održana online konferencija na temu „Izazova zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“ u organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI. Ova konferencija je bila četvrta u nizu od pet konferencija u organizaciji spomenute udruge u sklopu projekta „Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom“. Konferencijom se pokušalo predstaviti trenutno stanje u Hrvatskoj po pitanju mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom.

Kako bi se sudionici upoznali s temom na što cjelovitiji i realniji način, izlagači su bile same osobe s invaliditetom s relevantnim iskustvom u samozapošljavanju ili zaposlene osobe te predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. O samoj relevantnosti i važnosti teme konferencije govori to da je ukupan broj sudionika bio veći od 60 te da su postavljena mnoga pitanja, izneseni razni prijedlozi te da je doneseno više zaključaka koji će biti od koristi ponajviše predstavnicima institucija u donošenju novih pravilnika koji se tiču osoba s invaliditetom i njihovog položaja na tržištu rada.

Izlagači su redom bili: Svjetlana Marijon – predsjednica udruge Zamisli, Vladimir Nišević – glavni urednik Poslovnog dnevnika, Ena Jurić – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Dragan Jelić – državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Albina Žnidar – Albina d.o.o., Nikola Ristić – Titlovi d.o.o., Ana Bulut Križić – Udruga ZAMISLI, Neven Tomečak – RAMTECH d.o.o., Marijan Jurešić – Evolutio IT, Roman Baštijan – aktivist te Marina Škrabalo – Zaklada Solidarna, gošća komentatorica. Konferenciju je moderirao Domagoj Morić.

Kroz izlaganja je veliki naglasak bio na ekonomskoj stabilnosti i općenitom poboljšanju kvalitete života koje zaposlenje daje osobama s invaliditetom te je napomenuto kako se vidi napredak u tom području. Pritom se kroz iskustva panelista otvorilo pitanje prava na godišnji odmor, de minimis potpora te načina motiviranja poslodavaca na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kao odličan način poticanja zapošljavanja, dobivanja relevantnog radnog iskustva te razbijanja predrasuda istaknut je višegodišnji projekt „Iskustvo zlata vrijedi“. Otvoreno je i pitanje promjene zanimanja dostupnih osobama s invaliditetom jer je zamjetljivo kako s napretkom tehnologije, mnoga radna mjesta nestaju, a osobe koje su se za njih školovale tako ostaju bez načina osiguravanja vlastite svakodnevice. Izlagači su kao bitnu prepreku naveli postojanje predrasuda koje postoje od strane poslodavaca, ali i samih osoba s invaliditetom kako nisu dovoljno kvalificirane za neka radna mjesta zbog čega se ni ne prijave na određene natječaje. Nimalo manje bitno je pritom i osigurati primjerenu prilagodbu prostora te načina prijevoza osoba s invaliditetom. Kako bi se zapošljavanje potaknulo, postoje mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no one u praksi često izgledaju puno drugačije te nemaju zadovoljavajuće rezultate u zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Konferencija je završila s raspravom kroz koju se željelo poslati poruku osobama s invaliditetom da trebaju biti svjesni sebe i svih svojih mogućnosti, a nadležnim tijelima su ključni zaključci konferencije ujedno i pomoć prilikom planiranja idućih mjera i pravilnika za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Nakon završetka konferencije, svi sudionici su dobili i online anonimni anketni upitnik te je snimka konferencije dostupna na društvenim mrežama Udruge ZAMISLI.

Priopćenje o konferenciji možete pročitati i na stranicama udruge Zamisli – LINK: https://zamisli.hr/index.php/component/content/article/574-priopenje-qproces-zapoljavanja-osoba-s-invaliditetom-nije-kvalitetno-definiranq

Skip to content