Naslovna slika

Interaktivno predavanje „Social Entrepreneurship in the world of NGO“

U Joyful Place-u udruge O.A.ZA. – Održiva Alternativa Zajednica, 25.11.2020. održano je interaktivno predavanje o društvenom poduzetništvu za udruge pod naslovom „Social Entrepreneurship in the world of NGO“. Predavanje je održano na engleskom jeziku pod stručnim vodstvom Jelene Anđelić iz ACT Grupe.

Jelena Anđelić stručnjakinja je za društvenu ekonomiju i civilno društvo. Aktivno je uključena u rad različitih nacionalnih, regionalnih i EU mreža, uključujući i mrežu IRIS koju vodi od 2017. godine. Ima sedam godina radnog iskustva u programiranju, provedbi i praćenju EU, bilateralnih i drugi projekata u Srbiji i regiji zapadnog Balkana.

Predavanjem se pokušalo zaroniti u temu društvenog poduzetništva i njegove važnosti za neprofitni sektor, dodirujući točke relevantne za poduzetničke inicijative u nepredvidivom svijetu današnjice. Društveno poduzetništvo se pritom može definirati kao poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Ono svojim djelovanjem želi aktivno utjecati na neki od niza problema u svijetu i tako biti faktor pozitivne promjene.

Stoga su predavanjem objašnjeni ključni dionici, potrebna financijska i nefinancijska sredstva i potpore te njihova važnost za određene faze razvoja društvenog poduzetništva neke organizacije. Prikazan je i niz uspješnih primjera društvenog poduzetništva poput Joyful Kitchen udruge O.A.ZA. u Zagrebu, Ufa Fabrik u Berlinu, BH Crafts u Tuzli, Melkweg u Amsterdamu, Dialog in the Dark u Beču, Miret u Dugoj Resi, Eko bag u Beogradu, Romani Design u Budimpešti, Magdas Hotel u Beču, Rote Fabrik u Zürichu, Sfera Vision u Zagrebu, SC Humana Nova i ACT Printlab u Čakovcu. Sudionici su imali priliku postaviti pitanja te su neki od njih osvrnuvši se na diversificirane izvore prihoda svojih udruga uvidjeli kako već djelomično i jesu na putu prema razvoju društvenog poduzetništva. Voditeljica predavanja je stoga naglasila da iako proces razvoja društvenog poduzetništva na početku može djelovati preopširno i apstraktno, tijekom samog rada na njemu svaki idući korak je veoma logičan te vodi prema pojednostavljenju ulogu u udrugama gdje se s vertikalne organizacije prelazi na horizontalnu koja je puno uspješnija i brža prilikom odgovaranja na izazove koje poduzetništvo sa sobom nosi.

Nakon predavanja o društvenom poduzetništvu, predstavnici udruge O.A.ZA. su kratko predstavili svoju udrugu te projekt „Understanding My Journey“ koji je sufinanciran od strane Erasmus+ programa EU. Kroz projekt se želi utjecati na stjecanje samosvijesti i vlasništva mladih nad razvojem transverzalnih vještina, povećati njihova uključenosti u zajednicu te ih podržavati u razumijevanju vlastitog putovanja prema razvoju.

Predavanje je bilo istovremeno dostupno na Facebook stranici udruge O.A.ZA. te se snimci može pristupiti na sljedećem linku: https://www.facebook.com/OAZA.NGO/videos/2449971768645722/

Skip to content