Čiovo naslovna

Održana 3. Međunarodna konferencija predstavnika saveza udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i osoba s invaliditetom, Čiovo 2019.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je „Međunarodnu konferenciju predstavnika saveza udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i osoba s invaliditetom, Čiovo 2019.“ Konferencija je okupila predstavnike Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Sončeka – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize.

Trodnevna konferencija održala se u razdoblju od 14. do 16. listopada 2019. godine na otoku Čiovu, u neposrednoj blizini grada Trogira, na lokaciji hotela Sveti Križ, Ulica Domovinske zahvalnosti 1, Čiovo – Trogir.

Na početku konferencije okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, Tomislav Velić koji se zahvalio na dolasku i zaželio produktivnu i uspješnu suradnju. Nakon toga je izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize prezentirala područja rada HSUCDP i financiranje saveza i udruga iz perspektive Republike Hrvatske. Predstavnici svih saveza država sudionika konferencije su se međusobno upoznali i umrežili te predstavili područja rada i financiranja saveza i udruga svake države. Drugi dan konferencije sudionici su pojedinačno predstavili zakonodavne i institucionalne okvire koji se odnose na osobe s invaliditetom te pružili uvide u primjere dobre prakse pružanja potpore i usluga osobama s invaliditetom od strane saveza i udruga kao i mogućnosti umrežavanja korisnika. Drugi dio dana u suradnji s udrugom, članicom HSUCDP, Ivica Bašić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira organizirao je obilazak i posjet Udruzi TOMS prilikom čega su se sudionici upoznali s radom udruge i aktivnostima koje udruga provodi. Također, bila je to prilika prošetati i upoznati sudionike iz drugih država sa starim gradom Trogirom, gradom koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Završni dan konferencije rezultirao je prezentiranjem zaključaka i pozdravnih govora svih sudionika uz iskazivanje ključnih sličnosti i razlika u svim državama. Zaključeno je da je nužno poticati ovakve načina umrežavanja i konferencija predstavnika saveza kako bi se razmijenila iskustva i pružili uvidi u promicanje izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na državnoj i regionalnoj razini. Obrazovanje, zapošljavanje i modeli stanovanja za osoba s invaliditetom predložene su kao zajedničke teme za sljedeću međunarodnu konferenciju 2020.

Skip to content