3. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO - STRUČNA KONFERENCIJA

ODRŽANA 3. MEĐUNARODNA ZNANSTVENO – STRUČNA KONFERENCIJA HRVATSKOG SAVEZA GLUHOSLIJEPIH OSOBA „DODIR“ – „Rezultati (ne)podržavajuće okoline“

Dana, 21. studenoga održana je 3. međunarodna znanstveno – stručna konferencija pod nazivom „Rezultati (ne)podržavajuće okoline“ Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“ u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“, Sanja Tarzcay. Također, pozdravne govore održali su i Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tema konferencije bila je usvajanje jezika i važnost rane intervencije kod gluhe, nagluhe i gluhoslijepe djece te osiguravanje kvalitetne podrške u obrazovnom sustavu kao i podizanje svijesti u društvu.

Dakle, cilj je bio osvijestiti osobe koje rade s gluhom, nagluhom i gluhoslijepom djecom, ali i širu javnost o načinu na koji usvajaju jezik i što se zapravo događa kada dijete ne izložimo prirodnom jeziku na vrijeme.

Također, tijekom konferencije naglašeno je koliko je bitno osigurati i unaprijediti inkluzivno okruženje za gluhu, nagluhu i gluhoslijepu djecu koja su zanemarena od strane sustava.

Na konferenciji su sudjelovali odgojitelji, učitelji, prevoditelji u vrtiću, psiholozi, znanstvenici iz Hrvatske i zemalja EU, te ostali stručnjaci koji rade ili će raditi s gluhom, nagluhom i gluhoslijepom djecom te njihovim roditeljima.

Konferencija je ujedno bila događaj kojim je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir obilježio 25 godina djelovanja.

Skip to content