Objavljen natječaj za inovacije povodom kampanje ”Promijeni moj svijet u jednoj minuti”

WCPDay2013_1

Podsjetimo, prošle godine zaključno s 31.10.2013. završilo je zaprimanje novih prijedloga i inovativnih ideja koje bi mogle uvelike pomoći osobama s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. U sklopu globalne kampanje obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize (World CP Day) pod nazivom ”Promijeni moj svijet u jednoj minuti” pozivane su sve osobe, pogotovo one s cerebralnom paralizom da na službenoj internetskoj stranici kampanje www.worldcpday.org prijave konkretne ideje na koji način olakšati njihov život. Od ukupnog broja prijava poslanih u 2013. godini koje su se odnosile uglavnom na teme mobilnosti, samostalnosti, dostupnosti, komunikacije i društvenih veza osoba s cerebralnom paralizom, preko 400 prijava uzeto je u razmatranje. Po završetku zaprimanja novih ideja, međunarodni odbor sačinjen od dvije međunarodne komisije osoba s cerebralnom paralizom, te roditelja i stručnjaka iz različitih zdravstvenih, inovacijskih i građevinskih područja, odabrao je 3 najinovativne ideje za realizaciju:

  1. ”Nemoj proliti niti kap” – šalica za piće koju će koristiti osoba s cerebralnom paralizom s ograničenom mogućnošću korištenja ruku, a iz koje se neće moći proliti niti kap tekućine bez obzira u kojem se položaju nalazila.
  2. ”Dizajnerski oblikovana hodalica” – moderno dizajnirana hodalica za tinejdžere i odrasle osobe s cerebralnom paralizom koja će zamijeniti postojeću hodalicu, s ciljem da bude lagana, tiha, dostupna i prenosiva, ali čvrsta i funkcionalna kao i standardna.
  3. ”Dizajn za cerebralnu paralizu” (Timovi dizajnera) – u potrazi za dizajnerskim timovima koji bi djelovali globalno, na međunarodnoj razini koji bi bili zaduženi za buduće osmišljavanje i stvaranje proizvoda, usluga i novih tehnologija za osobe s cerebralnom paralizom uz inovacijski plan kako bi se inovacije plasirale na tržište.

Izumitelji, dizajneri i proizvođači s različitih područja djelovanja pozvani su da ove ideje ožive na kreativan i inovativan način, te se tako natječu za nagradu u iznosu od 50 000 $. Svatko se može prijaviti kao izvođač ovih ideja, a prijave moraju biti dostavljene najkasnije do 20. lipnja 2014. godine. Pobjednici će biti objavljeni 21. srpnja 2014. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti na web stranici http://ideas.worldcpday.org.

Skip to content