Naslovna

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta, a ima za cilj promicanje razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom. Predanost Ujedinjenih naroda ispunjenju svih ljudskih prava za osobe s invaliditetom ojačana je široko ratificiranom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Agendom održivog razvoja do 2030.

Tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u 2023. godini je Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba s invaliditetom. Preliminarni nalazi iz nadolazećeg Izvješća UN-a o invalidnosti i razvoju za 2023. pokazuju da je svijet skrenuo s puta u ispunjavanju nekoliko ciljeva održivog razvoja za osobe s invaliditetom. S obzirom na brojne krize današnjeg svijeta, postizanje ciljeva održivog razvoja je u opasnosti.

Spašavanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba s invaliditetom stoga treba intenzivirati i ubrzati, s obzirom na to da su osobe s invaliditetom kroz povijest bile marginalizirane. Ključna temeljna promjena potrebna je u predanosti, solidarnosti, financiranju i djelovanju. Sastavni dio toga je uključivanje glasova, potreba i prioriteta globalne zajednice osoba s invaliditetom u svoj njihovoj raznolikosti.

Gore navedeno zahtijeva ponovno jačanje napora od strane država članica, sustava Ujedinjenih naroda, civilnih društava i globalne zajednice osoba s invaliditetom, kroz pojačane radnje i međunarodnu suradnju, kako bi ciljevi održivog razvoja postali stvarnost za, s i od strane osoba s invaliditetom. Stoga će se godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održati u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 1. prosinca 2023., a fokus će biti na panel raspravi. Važno je napomenuti to da će rasprava biti strukturirana oko pet stupova održivog razvoja, odnosno Ljudi (rodne ravnopravnosti), Planeta (klimatske akcije), Prosperiteta (financiranja razvoja), Mira (nove agende za mir) i Partnerstava (jačanja multilateralizma). Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku možete pratiti na sljedećoj poveznici: https://webtv.un.org/en/asset/k1h/k1h0r7nh1w.

Pozivamo vas, naše drage udruge članice, na obilježavanje Međunarodnog dan osoba s invaliditetom te na to da s nama podijelite vaša iskustva i iskustva vaših korisnika.

Skip to content