Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u gradovima udruga diljem RH

Predstavljanje Kalendara 2014Mnoge udruge s područja Republike Hrvatske provele su ovaj tjedan svoje prigodne programe i svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Upravo tako je i Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije 2. prosinca obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom svečanom proslavom održanom u prostorijama udruge u Koprivnici. Prigodni program započeo je uz pjesmu učenika Osnovne škole ”Podravsko sunce”, te pozdravne riječi predsjednika udruge Slavka Kuzmića i uzvanika. Svečanosti su nazočili i visoki dužnosnici lokalnih vlasti, dogradonačelnik Koprivnice, župan Koprivničko-križevačke županije, predstavnici PU Koprivničko-križevačke, predstavnik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), te predstavnici našega Saveza, koji su se pojedinačno obratili prisutnima uz kratki osvrt na rad udruge i čestitke ususret Međunarodnom danu osoba s invaliditetom.
U nastavku svečanosti predsjednik udruge održao je izlaganje izvješća o provedbi Koprivničke strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom 2011.-2013. prema mjerama i točkama strategije, gdje se posebno osvrnuo na zapošljavanje osoba s invaliditetom, te na uspješnost provedbe programa informatičkih radionica Saveza u suradnji s udrugom grada Koprivnice. U daljnjem izlaganju, predstavnik SOIH-a održao je prezentaciju o inkluziji osoba s invaliditetom s osvrtom na buduće mogućnosti i rad SOIH-a, nakon čega je uslijedilo izlaganje djelatnika PU Koprivničko-križevačke o sudjelovanju osoba s invaliditetom u prometu. Sljedeće izlaganje održao je voditelj programa informatičkih radionica Saveza uz osvrt na uspješnost provedbe programa u prostorijama udruge grada Koprivnice, s obzirom da je ondje 13. studenoga radionica službeno završila s provođenjem. Reportažu o održavanju informatičkih radionica Saveza u prostorijama Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije možete pogledati ovdje:

Nakon predstavljanja informatičkih radionica, uslijedilo je izlaganje predstavnica HZZ-a Podružnice Križevci o radu s osobama s invaliditetom, gdje je jedna od predstavnica između ostalog i istaknula kako je održavanje informatičkih radionica itekako hvalevrijedno za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Isto tako, u svojem je izlaganju napomenula kako je upravo stjecanje informatičkih znanja odličan primjer kako treba ustrajati na zapošljavanju osoba s invaliditetom, fokusirajući se pri tome na uspješnije provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja.
Pred kraj svečanosti, Udruga invalida Koprivničko-križevačke županije predstavila je novi broj svojega glasila ”Vedriji dani”, čija je svrha bilježenje i obavještavanje javnosti o radu i provedenim aktivnostima udruge kroz godinu. Osim glasila, po završetku svečanosti prikazan je i kratkometražni dokumentarni film ”Bonton”, kojega možete pogledati ovdje:

PREDSTAVLJANJE KALENDARA U PULI
Osim Koprivnice, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruga cerebralne paralize Istarske županije organizirala je 3. prosinca prezentaciju kalendara za 2014. godinu, čije su crteže izradili marljivi mladi članovi njihove udruge, polaznici likovne radionice koja se redovito održava u prostorijama iste.

Prezentacija se održala u Multimedijalnom centru Luka u Puli, gdje su događaj uveličale i dvije glazbene točke, jedna u izvedbi članice udruge, a druga u izvedbi članica skupine Čarobna frula.

Uz predstavljanje kalendara, prisutni su mogli razgledati i izložbu slika koje su polako, uz mnogo truda, nastajale na likovnoj radionici udruge uz stručno vodstvo voditeljice Martine Vojnić, a prema kojima se kalendar i izradio.

Kalendari su bili dostupni svim prisutnima, uz dodjelu prigodne donacije koja će služiti kao potpora za daljnji rad te sve bolji razvoj likovne radionice. No donacija je ujedno i nagrada njihovim mladim umjetnicima, jer koliko god ona simbolična bila, uzvraćena je neprocjenjivim poklonom, osmijehom na njihovom licu.

Fotografije s prezentacije i izložbe možete pogledati ovdje:

Carobne Frule Izlozba 01 Izlozba 02 Izlozba 03 Izlozba 04 Izlozba 05 Izlozba 06 Jedan od autora Kalendar 2013 Martina Vojnic i Leonarda Budija Martina-Lorena Lazaric Stefanovic-Leonarda- Predstavljanje Kalendara 2013

Skip to content