Novi broj Glasnika

Glasnik br. 32Danas je iz tiska izašao 32. broj Glasnika Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Dugo ste čekali na njega, možda i predugo. Ali zato smo se potrudili da u ovom redizajniranom broju svatko pronađe nešto za sebe. Kakva bi to novina bila da u njoj nema intervjua o aktualnim temama? Ili, zar mislite da članovi našeg stručnog savjeta nemaju štogod reči o jednoj, u posljednje vrijeme razvikanoj metodi u ortopediji? Da ne govorimo o roditeljima djece s cerebralnom paralizom koji itekako imaju što napisati o svojim iskustvima, dilemama i problemima. No, kako je ipak posao glavnog i odgovornog urednika da vas uvede u teme i članke novog broja Glasnika, zaista nema smisla da mu “ukradem” to zadovoljstvo. Dakle, izravno iz pera glavnog urednika:

Poštovani čitatelji!
Pred vama je novi broj Glasnika. Malo osvježen. Kao što se to danas voli reći – redizajniran. I red je bio, jer ste na ovaj broj dugo čekali. A za to vrijeme mnogo se toga dogodilo. I naš Savez se osvježio. Redizajnirao.
Svjesni smo da su ljudski resursi ti koji pokreću djelovanje svake jake udruge. Već ste imali priliku upoznati naše “jake snage”. Oni su tu da svakodnevno komuniciraju s vama, da vam budu na raspolaganju, a zajednički projekti udruga i Saveza moraju biti svijetla budućnost kvalitetnog i respektabilnog djelovanja za dobrobit osoba s cerebralnom i dječjom paralizom u Hrvatskoj.
Već smo vas obavijestili da je Savez uspio riješiti još jedan preduvjet kvalitetnog rada i daljnjeg napretka – osigurali smo, u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, prostor za naše djelovanje. Dio prostora smo preuredili i stavili u funkciju, a preostali dio pričekat će neka malo bolja i stabilnija vremena. O tome, ali i o drugim pitanjima važnim i aktualnim za osobe s invaliditetom i njihove udruge možete pročitati u našem velikom intervjuu.
Udruge članice našeg Saveza sjećaju se da smo im početkom 2012. godine poslali jedan opširan upitnik kojim smo željeli steći uvid u njihovo stanje, probleme i potrebe. Kada smo prikupili i obradili odgovore -rezultati su govorili sami za sebe. Odlučili smo ih zato podijeliti s vama u članku Udrugoskop 2012. Svjesni smo da će vam ovaj članak biti zanimljiv danas, ali i za nekoliko godina. Kao slika u našem albumu. Svojevrstan dokument i uspomena na jedno teško razdoblje.
Objavljujemo i prekrasnu i dirljivu životnu priču Đurđice Mađar. Priču koja je toliko slična pričama svih roditelja koji su doznali da njihovo dijete ima cerebralnu paralizu, a opet tako posebna kao što je i životni put svakoga od nas poseban. Nismo mogli odoljeti a da na naslovnu stranicu ne stavimo glavnog junaka njene priče. Zaslužili su to oboje, a i vi s njima.
Roditeljima će biti zanimljiv članak doc. dr. sc. Šimuna Šakića o faznoj fibrotomiji, ortopedskoj metodi koja se primjenjuje i u tretmanu djece s cerebralnom paralizom. Nakon predavanja koje su u Zagrebu o ovoj metodi imali ruski liječnici dobili smo upit nekoliko roditelja koji su htjeli čuti što o tome misli netko od članova našega stručnog savjeta.
Na Međunarodnom znanstvenom skupu Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima, koji je u rujnu 2012. održan u Zagrebu, čuli smo zanimljivo izlaganje o poticanju razvoja dvojice dječaka s cerebralnom paralizom korištenjem terapijskog psa. Naravno da smo kontaktirali autorice i da su se one rado odazvale i ustupile nam svoj rad, za koji vjerujemo da će i vama biti zanimljiv.
Iako ovo nije reklama, nego urednikov uvodnik, poslužit ću se dobro poznatim uzvikom: “Ali to još nije sve!”. U ovom broju pronaći ćete i članak o Paraolimpijskim igrama, Manifest neovisnog življenja, članak o kreiranju inkluzivnih socijalnih usluga te prikaz dvaju programa koja provodimo: informatičke radionice za povećanje mogućnosti zapošljavanja te program PeThe (Personal Therapist) – inovativan pristup terapijama djece s cerebralnom paralizom. Reklo bi se – za svakoga ponešto.
Nadam se da ste među ponuđenim temama pronašli nešto što vas zanima i da ćete, zajedno s nama, nestrpljivo čekati idući broj.

Vaš urednik

1 thought on “Novi broj Glasnika”

  1. BrankoKnežević

    Nisam dobio “glasnik”! Molim Vas da mi ga pošaljete na kućnu adresu ako ga još imate. Hvala! Draga Mirjana i Željka, pozdravlja vas Branko!

Comments are closed.

Skip to content