Naslovna

(Ne)prilagođeni javni prijevoz za osobe s invaliditetom u Zagrebu

Tema Europskog tjedan mobilnosti 2022. g. je „Bolja povezanost“ s naglaskom na svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Kroz slogan „Kombiniraj i kreći se“ potiče se aktivni način kretanja kombiniranjem hodanja, bicikliranja i javnog prijevoza.

Osobe s invaliditetom kao sastavni dio društva i dalje su zakinute za svakodnevne aktivnosti među kojima je i korištenje javnog prijevoza. Zadnji javni pokušaj promjene u Zagrebu je bio 2018. kada se  raspisao neslavni natječaj za rampe za niskopodne tramvaje. Natječaj je propao zbog nedostatnog  odaziva izvođača rampi. Na kraju se Grad Zagreb obratio izvođaču ali zbog krivog mjerenja rampe su ispale neadekvatne. Osim samih rampi, problem je i u prilazu javnom prijevozu koji često nije prilagođen, kao na primjer pothodnici u Novom Zagrebu.

Nedovoljno razvijena prilagođena infrastruktura veliki je problem glavnog grada Hrvatske jer mobilnost i društvena participacija osoba s invaliditetom uvelike ovisi o prilagođenosti javnog prijevoza. Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, članak 9. PRISTUPAČNOST kaže kako će „Države stranke ove Konvencije poduzet odgovarajuće mjere osiguravanja pristupačnosti osobama s invaliditetom, izgradnjom okruženja, prijevozom (..) kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima, na ravnopravnoj osnovi, kako bi osobama s invaliditetom osigurale život neovisan o tuđoj pomoći i potpuno sudjelovanje u svim područjima života. Ove će se mjere, koje će uključivati identifikaciju i uklanjanje prepreka i barijera pristupačnosti, primjenjivati, među ostalim, na: (a) građevine, ceste, prijevoz (…)“

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize će za vrijeme trajanja Europskog tjedna mobilnosti 16. – 22.rujna 2022. g. promovirati svoje aktivnosti putem promotivnih plakata zalijepljenih po pothodnicima u Novom Zagrebu.

Europski tjedan mobilnosti 2022.

 

Skip to content