Koraci u pokretanju zadruga za udruge

Program E-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg na području grada Zagreba i Zagrebačke županije provodi Centar za civilne inicijative u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. U sklopu programa 23.09. održana je radionica na temu „Koraci u pokretanju zadruga za udruge“. Cilj radionice bio je upoznati predstavnike organizacija civilnog društva s koracima potrebnim za osnivanje zadruge kao pravne forme koja omogućuje umrežavanje kompatibilnih udruga i osiguranje samoodrživosti u radu udruga pristupom tržištu kroz zadružno poslovanje.
Obzirom da je pojedinačnim djelovanjem teško uspješno sudjelovati na konkurentnom tržištu, osobito s malim gospodarskim djelatnostima kakve imaju udruge i njihovi korisnici, zadrugarstvo se javlja kao jedan od oblika poslovnog udruživanja. Kao prednosti udruživanja u zadrugu ističu se zajednički nastup na tržištu, uzajamnost i solidarnost, promicanje dostojanstva i rada osoba, senzibiliziranje javnosti prema proizvodima i osjećaj sigurnosti od poslovnih i drugih rizika. Iako je demokratsko sudjelovanje svakog člana u donošenju odluka osnovna karakteristika zadruge, najveći izazov u zadružnom poslovanju upravo je model zajedničkog odlučivanja.

Zadrugu može osnovati 7 potpuno poslovno sposobnih fizičkih ili pravnih osoba, a prije samog osnivanja preporuča se informirati  u Hrvatskom centru za zadružno poduzetništvo (http://www.zadruge.hr/).

Zanimljiv primjer zadrugarstva iz svijeta je španjolska korporacija i federacija radničkih zadruga Mondragon Corporation: https://www.youtube.com/watch?v=8ZoI0C1mPek

U Hrvatskoj je najpoznatija socijalna zadruga Humana nova: https://www.youtube.com/watch?v=Woml8XxloR8

U sklopu Programa E-misija najavljeno je još radionica na temu socijalnog poduzetništva i zadrugarstva. Dodatne informacije potražite na njihovoj stranici (http://www.e-misija.info/).

Skip to content