Konf naslovna

KONFERENCIJA „PRISTUPAČNOST KAO LJUDSKO PRAVO“

medunarodni dan osoba s invaliditetom

Svečano obilježavanje 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održano je u Zagrebu, u organizaciji 8. Centra znanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

U svečanom dijelu, pozdravnim riječima skupu se obratio Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, zatim Vesna Bedeković, ministrica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Istaknute su teme i postavljena su pitanja vezano za inkluzivni dodatak, sustavno financiranje saveza i udruga osoba s invaliditetom, problem rane intervencije te osiguravanje pristupačnosti. Predsjednik Vlade RH istaknuo je da se u 2020. g. planira uvesti inkluzivni dodatak i izraditi Nacrt Prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku. Pitanje sustavnog financiranja putem zakonske regulative nije moguće. Pozvani su predstavnici osoba s invaliditetom tijekom prosinca o.g. na razgovor u Vladu RH vezano za razgovor oko mogućnosti većeg obuhvata financiranja putem Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i osiguravanje financiranja osnovne djelatnosti te novih mogućnosti putem projektnog financiranja. Istaknut je problem nedovoljnog obuhvata ranom intervencijom. Predstavnici 8. Centra znanja upoznali su predsjednika Vlade RH i ministricu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da su u zaključnim primjedbama UN Odbora o inicijalnom Izvješću RH o provedbi KPOSI istaknute i preporuke u kojima je naznačeno da je potrebno ravnomjerno osigurati uslugu rane intervencije. Sudionici skupa upoznati su da se i savezi i udruge također uključuju u pisanje izvješća o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u RH. Potrebno je poduzeti sve moguće napore kako bi usluga rane intervencije bila osigurana za svu djecu u razvojnom riziku, kao i odrasle osobe koje se nađu u situaciji nastanka invaliditeta. Inicijativa je pozdravljena od strane premijera koji predlaže da na skorašnjem sastanku u Vladi RH na sastanku bude nazočan i ministar zdravstva na kojem će se razgovarati o ranoj intervenciji. Ukazano je na nedovoljnu pristupačnosti i prisutnost arhitektonskih barijera te istaknuta važnost osiguravanja pristupačnosti. Predsjednik Vlade RH slaže se da je to značajan problem koji je potrebno rješavati, posebno znajući da mnoge državne ustanove i institucije nisu pristupačne za osobe s invaliditetom. Opravdanje pronalazi u gradnji starih građevina, ali ističe da je potrebno napraviti iskorake i napore u budućim gradnjama novih građevina i infrastrukturama.

U drugom dijelu konferencije predstavljan je Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji je izlagao predstavnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Povjerenik za informiranje predstavio je važnost teme koja govori o praćenju i promicanju digitalne pristupačnosti. Predstavnici 8. Centra znanja izlagali su teme od posebnog značaja i iz perspektive za osobe s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, slijepih i gluhih, a koje se odnose na važnost digitalne pristupačnosti, osiguravanja pristupačnosti i zakona o korištenju psa pomagača.

Na kraju konferencije istaknuto je zadovoljstvo dogovorom o održavanju sastanka s predsjednikom Vlade RH na kojoj će se razgovarati o važnim pitanjima koja se odnose na mogućnosti financiranja saveza i udruga osoba s invaliditetom te ranoj intervenciji. Istaknuto je zadovoljstvo s uspostavljenom suradnjom s Povjerenikom za informiranje, važnost djelovanja i utjecanja na smjernice Europskog zakona o pristupačnosti, potrebi senzibilizacije javnosti na zakon o korištenju psa pomagača i upoznavanje državnih tijela i zainteresirane javnosti s komentarima na članke Izvješća o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u RH. Također, zaključuje se da je potrebno detektirati državne ustanove i institucije (ne)pristupačne za osobe s invaliditetom.

Skip to content